Política 30/09/2018

Buch descarta dimitir i defensa que l'actuació dels Mossos ahir va evitar "enfrontaments violents"

El conseller d'Interior es compromet a revisar les imatges de les càrregues per aclarir si hi va haver alguna actuació improcedent

Ara
2 min
El conseller d'Interior, Miquel Buch, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl conseller d'Interior, Miquel Buch, ha defensat aquest diumenge l'actuació policial dels Mossos d'Esquadra ahir i ha afirmat que van aconseguir "que no hi hagués un enfrontament violent entre les dues manifestacions", la de Jusapol per defensar l'actuació de la policia espanyola durant l'1-O i la contramanifestació independentista.

Tanmateix, Buch ha admès en una entrevista al 'Via lliure' de RAC1 que caldrà revisar les imatges de l'actuació policial, especialment la que correspon al segon tram de les concentracions, quan integrants de la manifestació de policies i de la independentista es van trobar a plaça Catalunya i, com a conseqüència dels enfrontaments, hi va haver més càrregues de la policia. En aquest sentit, el conseller s'ha compromès a analitzar algunes actuacions amb "procediments que no s'acaben d'ajustar al protocol".

Malgrat tot, Buch ha descartat dimitir, responent a la petició que li va fer ahir el diputat cupaire Carles Riera, a qui ha instat a explicar si la seva estratègia ha canviat i ara "avalen la violència" que, segons el conseller, van exercir alguns manifestants, "una minoria", intentant trencar els cordons policials que tenien com a objectiu evitar els enfrontaments entre les dues manifestacions de caire contrari. "S'haurien pogut produir mals majors", ha insistit el conseller, que ha afirmat: "No podem regalar imatges de violència a tots els contraris del Procés".

"No va ser, tècnicament, una càrrega policial"

En una altra entrevista a Catalunya Ràdio, Buch ha negat que aquest dissabte hi hagués càrregues policials per part dels Mossos. "No va ser, tècnicament, una càrrega policial; una càrrega policial va ser el que vam veure l'1-O", ha afirmat el conseller, i ha explicat que el que van fer els agents de la policia catalana va ser aguantar cordons policials. Una pràctica que ha defensat per evitar una "batalla campal" entre participants de les dues manifestacions.

Pel que fa a les actuacions dels Mossos que no s'ajusten al protocol, Buch s'ha referit explícitament a les imatges en què es veuen cops de porra per sobre la cintura. "Això no pot ser i haurem d'esbrinar el perquè, el com i els quants, i a partir d'aquí actuar", ha afegit.

Pel que fa a les crítiques que qüestionen que s'autoritzés la manifestació de Jusapol, entre les quals la de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, Buch ha respost que s'ha de garantir la llibertat d'expressió i complir la llei encara que a ell no li vingués de gust veure com es manifestaven "unes persones que ens van pegar i ens van provocar tant dolor". "A aquest país no passa el que vol el conseller, hi ha unes garanties legals", ha conclòs.

La CUP replica que Interior va manar exercir violència contra la població civil

La CUP ha replicat al conseller de l'Interior a través d'una piulada a Twitter que és el departament que ell dirigeix el que "va manar exercir la violència contra la població civil" i va permetre la manifestació de Jusapol, "que feia apologia de la violència policial".

stats