Política 31/07/2020

Els crítics amb Bonvehí a la direcció del PDECat pleguen en bloc

Nogueras, Ciuró i Vila deixen el càrrec però mantenen el carnet a l'espera d'un acord amb JxCat

G.fageda / N.orriols
3 min
David Bonvehí i Míriam Nogueras, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaPas important dels membres de la direcció del PDECat crítics amb David Bonvehí. L'endemà del consell nacional, els crítics amb el president del partit han decidit abandonar els seus càrrecs orgànics, tot i que mantenen el carnet del partit a l'espera d'un acord amb Junts per Catalunya. Així ho han fet la vicepresidenta del Partit Demòcrata, Míriam Nogueras, l'exdiputada Lourdes Ciuró i la regidora a Barcelona Francina Vila. Ja fa uns dies també ho va fer Montserrat Morante, que va participar en l’operació perquè Puigdemont es quedés la marca de JxCat. Les tres dirigents havien liderat fins ara el sector més proper a l'expresident Carles Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels arguments que ha donat Vila -i que també diversos consellers nacionals van recriminar a Bonvehí- és que l'executiva votés ja fa setmanes en contra de la proposta d'encaix dels presos polítics i que no s'hagi sotmès a votació de la militància.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha dit que veu "obvi" que la direcció del PDECat "ha agafat un rumb que no comparteixen la majoria d'associats". "És un fet que honora la vicepresidenta. Això no vol dir que deixi el carnet del PDECat", ha afegit Budó sobre la renúncia de Nogueras.

Negociacions entre Bonvehí i Puigdemont

Ahir el president del PDECat, David Bonvehí, va traslladar al consell nacional que mantenia oberta la negociació amb Puigdemont i que no descarta “res”. Bonvehí va explicar en privat davant de més de 200 consellers nacionals a través de videoconferència que la proposta de JxCat passa perquè la militància del PDECat se sumi al nou partit i tallar qualsevol vinculació orgànica. En aquest escenari, el Partit Demòcrata no es presentaria a les eleccions, una qüestió que Bonvehí va advertir que deixaria la formació en una situació "delicada". Si el partit aposta per això, va apuntar Bonvehí, implicaria que el PDECat deixaria de facto d'existir.

"No descarto res", va insistir segons diverses fonts consultades, i fins i tot va admetre que un dels punts de la negociació és la doble militància, malgrat que públicament han descartat formalitzar-la. "En cas que hi hagi acord haurem de permetre la doble militància", va considerar. I, en cas que no, va dir que la responsabilitat serà de la comissió de qualitat democràtica del partit que presideix Xavier Trias, un dirigent que va donar suport a la creació de JxCat el dia 25.

El president del PDECat va exposar als consellers nacionals que durant les converses el PDECat ha plantejat fins a tres opcions: una refundació dins les mateixes estructures, una fusió de la Crida i el PDECat o una coalició entre el PDECat i la Crida. Cap d'aquestes opcions, ha dit Bonvehí, han estat acceptades per l'expresident Carles Puigdemont.

Divisió d'opinions al consell nacional

Després de la intervenció de David Bonvehí, que s'ha allargat més de mitja hora, s'ha produït el torn obert d'intervencions. Els consellers nacionals han mostrat opinions divergents, segons diverses fonts, cosa que reflecteix la dificultat per la qual està passant el PDECat.

Diverses intervencions s'han queixat de la falta d'informació de la direcció als associats sobre les negociacions i que no s'hagin convocat més reunions del consell nacional. Li han recriminat, així, que des de fa mesos no han decidit res. Un dels principals retrets ha sigut que es tombés la proposta dels presos polítics a la direcció del partit i que la militància no s'hi hagi pogut pronunciar. Els consellers nacionals que s'han expressat en aquesta línia han animat als quadres del PDECat a sumar-se a JxCat per ser majoritaris en el nou artefacte.

L'exconseller Lluís Puig, exiliat i també president de la mesa del congrés de JxCat, és un dels que ha estat més vehement. Ha assegurat que en els darrers temps s'ha esofrçat perquè les parts arribessin a un acord, però que ara ja comença a ser tard. En la mateixa línia, però reivindicant també el PDECat, ha intervingut l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, que va participar dissabte 25 en la constitució de Junts. Ell creu que la militància del PDECat ha de fer el pas cap al projecte de Puigdemont.

Per contra, diverses veus s'han queixat que Puigdemont "no vulgui" el PDECat –expliquen a l'ARA fonts del consell nacional–. Segons fonts presents a la trobada, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha sigut un dels més crítics, ja que ha advertit que ell no és d'esquerres i no es farà d'un partit d'aquesta ideologia. També ha reivindicat el projecte de Convergència i el PDECat com el seu continuador. Altres consellers nacionals han opinat en el mateix sentit (sobretot fent èmfasi en la qüestió ideològica), així com altres alcaldes han expressat suport a la direcció, com la de Tortosa, Meritxell Roigé.

stats