Política 10/05/2013

La missió impossible d'arribar fins al president plasma

Mariano Rajoy compareix un cop més darrere d'una pantalla i sense admetre preguntes davant de la premsa abans d'inaugurar el Saló de l'Automòbil de Barcelona

Elena Freixa / Sara González
2 min
Els periodistes, en la sala on els han encabit per escoltar Mariano Rajoy en la seva intervenció a Barcelona, abans d'inaugurar el Saló de l'Automòbil / CRISTINA CALDERER

BarcelonaTota una gimcana, la que s'havia de fer aquest migdia a l'hotel Miramar de Barcelona si es volia seguir en directe –que no en viu– la compareixença del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que dinava amb la plana major de la indústria de l'automòbil instal·lada a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es coïa un gran anunci, bones notícies, deien fonts del sector, però ni així el president ha volgut exposar-se a preguntes de la premsa, que ha quedat relegada a una sala en un subterrani de l'hotel que sovint és utilitzada com a discoteca o com a celler. Amb aigua i entrepanets de pernil, això sí, i un brownie de xocolata que compensava el fet d'haver de veure un Rajoy en plasma.

Entre gràfics i periodistes, hi havia una quarantena de persones a la sala de premsa, on dues pantalles emetien un bucle d'imatges (prèviament editades) de l'arribada i salutacions a l'hotel de Rajoy, el president de la Generalitat, Artur Mas, el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, i la resta de convidats i autoritats al dinar.

Impossible fer-se el despistat pel passadís i intentar treure el cap al menjador, on havien col·locat una mampara que privava la visió a través dels vidres.

Cap altre remei que tornar davant dels televisors i entretenir-se a reconèixer les autoritats que mostraven les pantalles entrant al menjador: tots dos presidents (l'espanyol i el català), dos ministres (el d'Indústria i el d'Interior), l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, o el president del Saló de l'Automòbil, Enrique Lacalle, entre molts altres

Després, una nodrida representació d'alts càrrecs del sector automobilístic. Entre ells, a la taula presidencial, el president de la patronal de fabricants Anfac, José Manuel Machado, el membre del consell de direcció del grup Volkswagen Francisco García Sanz o el president de Renault a Espanya, José Vicente de los Mozos.

Els discursos de Mas i Rajoy han sigut breus i directes. Missatge de Catalunya a Madrid: que apostin d'una vegada pel corredor mediterrani que aquestes empreses (aquí presents) els demanen. Cap esment al procés sobiranista. Missatge de Rajoy a Catalunya: junts les coses ens van i ens aniran molt millor, hem de seguir sent un "equip".

Un cop fet l'encreuament de declaracions, sense possibilitat de ser preguntats pels periodistes, el senyal dels televisors s'ha apagat. A la sala de premsa improvisada, els càmeres i fotògrafs que havien pogut apropar-se a les autoritats descrivien alguns detalls als periodistes que no havien pogut sortir d'allà.

L'única oportunitat per veure Rajoy serà al Saló de l'Automòbil, que inaugura aquesta tarda amb un recorregut pels expositors. Però si res no altera el programa, tampoc hi haurà preguntes.

stats