Política 30/06/2012

Els mitjans catalans, sota pressió política i policial

L'operació policial contra l'independentisme radical va tenir conseqüències negatives per a la llibertat d'expressió. Alguns periodistes van ser detinguts i molts altres es van sotmetre a la censura.

J.c.
2 min
El magistrat Baltasar Garzón no va ser sensible a les acusacions  de tortures per part dels independentistes detinguts.

BARCELONA.Tres periodistes van ser detinguts, empresonats i torturats: Eduard López, d' El Punt ; Carles Bonaventura, del Diari de Girona, i Oriol Malló, d' El Temps . Durant unes hores també va ser detinguda Dolors Bellés, d'El Punt , tot i que va ser alliberada posteriorment. En el cas del setmanari, la seva redacció va ser assaltada per la Guàrdia Civil, davant l'estupor dels redactors que hi eren presents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest setge contra els periodistes va tenir com a resposta una campanya molt intensa de protesta, sobretot liderada per El Punt i El Temps , que es va intensificar quan es van conèixer els primers casos de tortures contra els detinguts. La majoria de mitjans, però, van fer seguidisme del govern espanyol i van justificar l'operació policial, minimitzant o amagant les acusacions de tortures. Davant la falta de suport dels seus caps, molts periodistes van optar per l'autocensura per esquivar problemes a la feina.

Un dels que no ho va fer va ser el periodista Jordi Vendrell, que llavors pilotava el programa L'orquestra, de Catalunya Ràdio, que era líder en la franja de tres a quatre de la tarda. El programa era una tertúlia amb tres convidats fixos d'arreu del país: Vidal Vidal, Josep Murgades i Modest Prats, cadascun dels quals portava cada divendres un convidat de manera rotatòria.

El divendres 10 de juliol li tocava a Murgades, i va convidar-hi el filòsof Josep-Maria Terricabras. Com era previsible, de seguida la conversa va derivar cap a l'operació policial en marxa i, a causa del perfil d'alguns dels tertulians, va adoptar un to obertament hostil contra el jutge Garzón i contra el govern espanyol. Alguns mitjans espanyols, com El País , van ser durament criticats pel seu suport a l'operació.

La reacció va ser immediata. El PSOE, a través dels representants del PSC al consell d'administració de la llavors Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV), va exigir la destitució fulminant de Vendrell i la supressió del programa.

L'ens públic, que controlava CiU, va acceptar la petició, i el programa va ser suprimit. "El divendres 17 havia de ser l'últim de la temporada i ja ens havien dit que continuaria al setembre perquè era líder", explica Murgades, "però ens vam trobar que aquell, en el qual no va haver-hi tertúlia, va ser l'últim".

Malgrat que els socialistes exigien el cap de Vendrell, no el van acomiadar però sí que el van suspendre de feina durant un any, tot i que li van mantenir el sou. Fidel al seu caràcter, el periodista, que es va fer popular amb Quim Monzó i Ramon Barnils amb l'espai El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico , no va perdre el sentit de l'humor i s'ho va prendre com un any sabàtic, tot i que va quedar estigmatitzat i mai va tornar a dirigir o presentar cap programa. Vendrell va morir el 8 de juliol del 2001.

stats