Política 30/12/2013

El president d'Extremadura demana que caigui damunt Mas “tot el pes de la llei”

El popular José Antonio Monago, que dedica part del seu discurs de Cap d'Any al procés sobiranista, reclama que l'executiu espanyol actuï contra Mas i el seu govern

Efe
2 min

BadajozCatalunya està sempre present en la política extremenya, i el discurs de Cap d'Any del president regional ho ha tornat a posar de manifest. El cap de l'executiu autonòmic, José Antonio Monago, ha demanat que "tot el pes de la llei" caigui damunt Mas, ha reclamat la suspensió del Govern català –però no de l'autogovern– i, en l'habitual comparació sobre el finançament, ha dit que per als extremenys "la pela també és la pela".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Monago ha fet servir el seu discurs de Cap d'Any per reclamar que en el pròxim model de finançament autonòmic Extremadura sigui "l'objectiu número 1 per a Espanya com ho és per a Europa, perquè per a nosaltres la pela, també és la pela". El cap de l'executiu autonòmic ha afirmat que ningú pot negar als extremenys no només el seu dret a ser el que són, "sinó una cosa molt més important, el nostre dret a ser més del que som". Per aquest motiu, ha afegit que "qualsevol autonomia o nacionalitat que ens ho negui, ens tindrà sempre al davant", en referència teòrica a Catalunya. Monago ha definit la regió com una comunitat autònoma "que parla clar, que compleix, que és reivindicativa i mira pels interessos dels extremenys a Madrid", raó per la qual "30 anys després, Espanya pagarà el seu deute històric amb Extremadura".

El líder extremeny ha assegurat que Extremadura "creu en la convergència entre autonomies, com Europa creu en la convergència entre regions", i ha afirmat que és per això que defensa "obertament més que la unitat d'Espanya, la unió dels pobles d'Espanya. Per això quan se li pregunta a un dels nostres pobles, la consulta en realitat s'està fent al conjunt del país i la nostra resposta a si Catalunya ha de ser Estat, és que ja ho és, perquè les comunitats autònomes som estat perquè en formem part".

Mongago ha recordat que tots els presidents juren els estatuts d'autonomia i la Constitució espanyola per poder presidir un govern autonòmic, i ha afirmat que "quan un president no compleix les seves obligacions, l'estat de dret no ha d'actuar sobre els pobles, suspenent l'autonomia, sinó que ha de fer-ho sobre els governs i els seus presidents". "Així que tot el pes de la llei caigui cap a ell", ha afirmat Monago, parlant de Mas sense referir-s'hi.

stats