La Moncloa adverteix dels "límits" de la taula de diàleg

Montero descarta l'autodeterminació i assegura que l'independentisme n'és conscient

3 min
La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en roda de premsa posterior al consell de ministres

MadridEl camí del diàleg és "extraordinàriament difícil", en paraules de la portaveu de la Moncloa, María Jesús Montero, i ho evidencia el fet que l'executiu de seguida hagi tancat la porta al referèndum d'autodeterminació. "El govern espanyol ha posat molt clars els límits sobre els acords que es poden produir, i és conscient que cadascú pot expressar de manera lliure el que consideri que és millor per al futur, però tots els espanyols saben quins són els límits en què es mou el govern espanyol. L'autodeterminació n'és un i els interlocutors ho saben", ha afirmat aquest dimarts a la roda de premsa posterior al consell de ministres, l'endemà que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, apostés per la via del diàleg i l'indult en una carta que l'executiu ha qualificat de "molt important".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Pedro Sánchez és important que es restableixi el "clima de diàleg i entesa", malgrat que en la concreció de propostes les posicions estiguin allunyades. "Que tu puguis defensar l'autodeterminació i jo dir que no", resumeixen fonts de la Moncloa, que limiten l'oferta a un aprofundiment de l'autogovern. Aquesta posició redueix el marge de l'independentisme i comporta que Junts i la CUP recelin de l'actitud d'Esquerra, i és per això que l'executiu valora el gest de Junqueras. "Té un cost per a ell", afirmen a la Moncloa, i donen credibilitat a la intenció de deixar la unilateralitat en un calaix. Encara que l'independentisme hi acabi apostant, Montero ha assegurat que "amb aquest govern a l'Estat no hi tornarà a haver una DUI".

En una trucada, Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, van acordar reunir-se presencialment aquest mes de juny i fonts de la Moncloa donen per fet que es produirà o a finals de la setmana vinent o la següent. Dijous està prevista una reunió entre el president espanyol i l'andalús, Juanma Moreno Bonilla, i a Aragonès el rebria després. Montero ha assenyalat que, a posteriori, es reuniria "d'immediat" la taula de diàleg, però no ha volgut fixar el calendari. Tampoc es vol avançar el moment de la concessió dels indults als presos polítics, però algunes fonts apunten cap a finals de mes.

El que sembla que s'allargarà més és la proposta de reforma del delicte de sedició, tot i que el diari El País va publicar la setmana passada que el govern espanyol es plantejava accelerar-la per reforçar l'argumentació dels indults. Fonts de la Moncloa adverteixen que no estan assegurades les majories parlamentàries i que, com que necessita una llei orgànica per reformar el Codi Penal, cal la majoria absoluta del Congrés per tirar-la endavant. Un dels esculls que percep l'executiu és la posició de Junts, que s'ha mostrat escèptic respecte a aquesta modificació. La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, fa unes setmanes també va manifestar que caldria veure quina era la reforma per poder opinar sobre el sentit de vot del seu partit.

Tasca de pedagogia

Deixant de banda el calendari, Montero ha volgut posar èmfasi en la seva compareixença en el retorn del diàleg. S'ha esplaiat a l'hora de posar-hi context i ha demanat "confiança" a les persones que van viure amb "dolor" els fets de l'octubre del 2017 i que veuen amb recel la distensió. "Comprenem que hi hagi persones que tingui reserves per perdonar després de la commoció que es va viure. Vull dirigir-m'hi: el que està fent el govern [espanyol] és el millor per al conjunt de catalans i espanyols".

"Amb humilitat demanem confiança a tots perquè totes les mans són útils, i esperem que el retrobament doni fruits", ha continuat la portaveu de l'executiu. La triple dreta ha abanderat aquesta oposició als indults i al diàleg amb l'independentisme, fins al punt que aquest dimarts la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha acusat Sánchez de "seguir el guió que marca ERC, assumint l'amnistia i el referèndum". Són dues qüestions que, precisament, formen part dels límits de què ha parlat Montero i que diu que el seu govern no traspassarà.

stats