POLÍTICA
Política 15/02/2012

Expulsen una diputada de les Corts Valencianes per portar una samarreta amb el lema "No ens falten diners, ens sobren xoriços"

Mònica Oltra, portaveu adjunta de Compromís, ha rebut tres advertències del president de la cambra i després ha estat expulsada. Tots els grups de l'oposició han abandonat l'hemicicle

Efe
2 min

ValènciaEls diputats de l'oposició de les Corts Valencianes han abandonat l'hemicicle després que el president de la cambra, Juan Cotino, hagi expulsat la portaveu adjunta de Compromís Mònica Oltra per lluir una samarreta amb el lema "No ens falten diners, ens sobren xoriços".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arran d'això, ha saltat de la sessió plenària el punt en què s'havia de debatre la reprovació de l'expresident de la Generalitat Francisco Camps per les condicions del contracte que va signar amb el patró de la Fórmula 1, Bernie Ecclestone, per la celebració del Gran Premi d'Europa a València.

Cotino ha demanat a Oltra que es tapés la samarreta amb una jaqueta. La diputada l'ha lluït a l'hemicicle des que ha començat la sessió al matí i fins i tot ha pujat a la tribuna d'oradors amb la peça posada. Oltra s'ha negat a tapar-se i, després de tres crides a l'ordre, ha estat expulsada.

Segons li ha advertit el president de les Corts, les "lletres" de la seva samarreta no eren "les adequades" per a un diputat i, al·ludint a un article de les Corts "referit a aquest extrem", li ha pregat que optés "pel que és oportú".

"Pot vostè no fer res i em veuré obligat a cridar-la a l'ordre", ha dit Cotino, que després de negar la paraula a la diputada ha sentenciat: "Es posa la jaqueta o la crido a l'ordre".

Després de tres advertències consecutives i enmig de la protesta generalitzada dels diputats de l'oposició, el president ha expulsat Oltra i tots els grups parlamentaris –PSPV, Esquerra Unida i Compromís– menys el PP han abandonat l'hemicicle.

Seguidament, Cotino ha presentat el següent punt del debat –una iniciativa d'EU per rescindir el contracte de la Fórmula 1 i reprovar Camps per lesionar greument les arques públiques–, i en comprovar que no hi havia ningú per defensar-la, s'ha donat per decaiguda.

Segons ha explicat Oltra a la seva sortida de la cambra, Cotino s'ha sentit "al·ludit" per la seva samarreta, com ell mateix li ha reconegut, tot i que desconeix si ha estat per la paraula "diners" o pel terme "xoriços".

"Suposo que la paraula 'xoriço' fa sentir al·ludida a la gent del PP; raons no els en falten, però jo no al·ludia a cap partit en concret", ha dit als periodistes.

La portaveu d'Esquerra Unida, Marga Sanz, ha opinat que Cotino ha volgut tallar el ple de manera intencionada en el moment en què s'havia de tractar la reprovació de Camps, ja que la diputada de Compromís ha portat posada la samarreta "tot el matí".

Per la seva banda, el portaveu socialista, Jorge Alarte, ha dit que el PP –cap dels diputats ha volgut fer declaracions sobre l'expulsió– torna a demostrar "que pensa que les Corts són el seu mas privat al marge de les normes i del respecte a la llibertat d'expressió".

La presidència de Les Corts, a través d'un comunicat, ha recordat que el 18 d'octubre de l'any passat va ocórrer una situació similar per "la presència d'indumentària que faltava al decòrum de la cambra", situació que van corregir els seus responsables.

El maig del 2009, Oltra ja va ser expulsada del ple de les Corts per lluir una samarreta amb la fotografia de Camps i la frase en anglès: "Es busca. Només viu".

stats