Política
Política 05/10/2011

Montilla assegura que si el tripartit hagués fet cas de CiU Catalunya tindria "el doble" de dèficit

El primer secretari del PSC considera que el sistema català de salut és "sostenible" i afirma que és "més barat" que el d'altres països

Ara
3 min
Sí: José Montilla, Màrius Serra. No: A. Pérez Rubalcaba, Peña Canet de MAr

BarcelonaL'expresident de la Generalitat, José Montilla, ha defensat aquest matí la gestió econòmica del seu govern i ha acusat CiU d'haver fet propostes, des de l'oposició, que haurien empitjorat encara més les finances de Catalunya. "Nosaltres [des de l'oposició] hem parlat de millorar els ingressos i no exclusivament de retallar la despesa, a diferència del que va passar quan jo governava. Les propostes que es feien llavors des de l'oposició sempre eren abaixar els impostos i gastar més. Si n'haguéssim fet cas, el dèficit ara seria el doble", ha afirmat Montilla en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. Segons ell, les xifres de dèficit que va reconèixer el seu Govern eren les reals, i si després n'han aparegut d'altres és només perquè "s'ha ampliat el perímetre per incloure entitats que fins llavors mai s'havien hagut d'incloure".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, Montilla ha recordat a l'actual Govern que ningú els obliga a retallar, sinó a "tenir un determinat dèficit", al qual es pot arribar "retallant la despesa o incrementant els ingressos". En aquest sentit, ha recordat que l'anterior Govern "va incrementar" els ingressos de la Generalitat, mentre que l'executiu de Mas els ha "reduït", i s'ha referit especialment a la supressió de l'impost de successions "fins i tot per als milionaris", una taxa que el tripartit va modificar perquè "era injusta".

El primer secretari del PSC considera que el seu partit està en "millor disposició" de la que tenia CiU des de l'oposició quan ells governaven, però ha criticat el Govern perquè "no ajuda a generar confiança ni en els ciutadans ni en aquells que ens han de deixar els diners" i perquè, segons diu, ell desconeix "el full de ruta" de l'executiu, "més enllà de les retallades" i de les negociacions pel pacte fiscal.

Montilla s'ha mostrat partidari de fer retallades en obra pública però no en "serveis a la gent" com la salut: "Sempre he dit que hi ha carreteres que si han esperat 20 anys en poden esperar cinc o deu més, però la gent que està esperant per operar-se, que s'està jugant la vida, aquests no poden esperar". Segons ell, a més, "el nostre sistema de salut en aquests moments és bo i sostenible", i "costa comparativament menys del que costa en altres països, per habitant i també en relació amb el PIB".

En relació amb les paraules de la ministra d'Economia, Elena Salgado, que va atribuir l'augment de l'atur al setembre als acomiadaments en el sector públic en algunes comunitats, Montilla ha matisat que "no és veritat" que aquesta sigui "l'única" causa d'aquest increment, però "és evident" que hi contribueix.

Pel que fa a les eleccions del 20-N, Montilla no les dóna per perdudes, tot i que ja ha advertit que "en democràcia, a vegades es guanya i a vegades es perd". Considera que Rubalcaba és "un excel·lent candidat, el millor que podíem tenir en aquest moment", i ha pronosticat que, en cas que el PP arribi a la Moncloa, apujarà l'IVA i retallarà prestacions als aturats. "El PP s'ha oposat a totes les pujades d'impostos i a les retallades, i ha demanat baixades d'impostos. Però ara li toca governar en algunes comunitats i ha hagut d'afrontar la realitat. Per això estaria bé que el senyor Rajoy digués què farà i expliqués les seves propostes, deixés de dir depende", ha reclamat Montilla. Sobre la seva presència a les llistes socialistes, ha negat que es presenti com a candidat tant al Congrés com al Senat, però no ha descartat que pugui acabar a la cambra alta designat pel Parlament: "Això ja ho veurem, mai se sap".

Per últim, Montilla s'ha referit al Congrés que el PSC ha de celebrar al desembre per escollir la nova direcció del partit. Ha deixat clar que no en formarà part, tot i que qui en surti escollit tindrà el seu suport i el tindrà a la seva disposició. L'encara màxim responsable del partit ha evitat posicionar-se a favor de cap candidat, i només ha demanat "una candidatura de consens i unitat" i que combini la renovació amb la continuïtat.

stats