Política 05/03/2013

Montoro: “Aquest govern no entén Espanya sense Catalunya, i segur que la majoria de catalans no entenen Catalunya sense Espanya”

El ministre d'Hisenda no veu "obstacles" per al diàleg entre Madrid i Catalunya però el circumscriu a treballar per resoldre la crisi, "que és el que demanen els ciutadans"

Agències
3 min

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimarts que la impugnació del govern espanyol de la resolució sobiranista aprovada pel Parlament no és "obstacle" per continuar el diàleg entre l'executiu espanyol i el català per tal de resoldre la crisi, "que és el que demanen els ciutadans", seguint la línia habitual del PP, que considera que el dret a decidir és un tema que preocupa els polítics però no els ciutadans. Hi haurà debat, doncs, però només per parlar de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Montoro ha fet aquestes declaracions a la sessió de control al govern al Senat, on el parlamentari de CiU Josep Lluís Cleries ha acusat l'executiu espanyol de donar un "cop de porta" i sotmetre Catalunya a una "asfíxia fiscal, social, de la identitat lingüística i cultural, competencial i d'autogovern". "Aquest govern no entén Espanya sense Catalunya, i estic segur que la majoria de catalans no entenen Catalunya sense Espanya", ha respost el titular d'Hisenda, que ha subratllat que l'obligació del govern central és "complir i fer complir la llei".

Montoro ha recordat que el consell de ministres va aprovar aquesta impugnació divendres passat, després del dictamen favorable del Consell d'Estat, en entendre que és inconstitucional. Amb tot, ha dit que la decisió del govern espanyol "no és obstacle per seguir amb el diàleg amb la Generalitat, les forces polítiques, amb tots els representants de la societat i les empreses de Catalunya". Ara bé, diàleg sí, però només sobre allò que el govern espanyol considera pertinent: "Una cosa és preservar la Constitució, que és la font de les llibertats i de l'entesa entre els diferents ciutadans d'Espanya", i una altra "molt diferent" és tirar endavant el diàleg "necessari polític per enfortir allò que han de ser les polítiques que condueixin a la solució principal que estan demandant els ciutadans de Catalunya i d'Espanya: resoldre les crisis".

Segons el ministre, el govern central està treballant per superar la situació econòmica, tornar al creixement econòmic i finançar "correctament els serveis públics que reben els catalans i els espanyols". Montoro ha rebutjat el "discurs victimista" de CiU que el govern d'Espanya asfixia Catalunya, perquè és "tot al contrari" i "no té res a veure amb la realitat".

Montoro ha assegurat que Rajoy, des que va arribar a la Moncloa, "ha donat una sola instrucció: cal fer de l'estat de les autonomies un estat viable, governable", en el qual les comunitats ofereixin "els serveis públics bàsics als seus ciutadans". "A això ens estem dedicant", ha afegit el titular d'Hisenda, que ha posat èmfasi en el fet que aquest és el "camí" per "resoldre la crisi econòmica i tornar a demostrar que Catalunya és un gran motor de creixement, de benestar i de cohesió per als catalans, però també fonamentalment per a tots els espanyols".

Humiliar la sobirania del poble català

Durant aquest debat parlamentari, el senador de CiU ha defensat que la declaració sobiranista "parla d'un procés escrupolosament democràtic, que garantirà el respecte a totes les opcions". Aquest procés, ha afegit Cleries, es vol "negociar" amb el govern central, les institucions europees i la comunitat internacional. El senador català ha recalcat que Catalunya porta "més de trenta anys d'experiència democràtica volent col·laborar en el marc de l'estat espanyol", però ha criticat que l'Estatut va quedar retallat per la sentència del Tribunal Constitucional, una cosa que, segons el seu parer, va ser un intent d'"humiliar" i "posar en dubte" la sobirania del poble català.

"Els sorprèn que un milió i mig de persones surtin al carrer demanant ser un nou estat dins d'Europa?", ha preguntat Cleries, que també ha afirmat que "ara Catalunya vol lliurement decidir el seu futur i exercir el seu dret a decidir", a més de "conèixer l'expressió de la voluntat popular". Segons el seu parer, el govern espanyol ha respost amb un "cop de porta" davant aquest plantejament, com va fer amb la petició del pacte fiscal aprovada pel Parlament.

Cleries ha retret a Montoro que la "resposta" sigui una impugnació davant el Tribunal Constitucional i la decisió del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, d'obrir un expedient per destituir el fiscal en cap de Catalunya, Martín Rodríguez-Sol, per opinar sobre la consulta sobiranista.

stats