Política 26/08/2015

Montoro acusa els partits independentistes de "no interessar-se" per la recuperació econòmica d'Espanya

El ministre d'Hisenda aprofita la rèplica a ERC per denunciar que "el somni nacionalista" evita que algunes formacions admetin que Espanya està liderant el creixement d'Europa

L.v.
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant el debat de pressupostos al Congrés

BarcelonaEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha aprofitat el torn de rèplica durant el debat dels pressupostos al Congrés per carregar contra el procés independentista. Segons ha dit, hi ha alguns partits als quals "no interessa" que Espanya creixi econòmicament perquè volen "marxar del seu país per fundar-ne un altre que ningú sap el que és i que, a les seves mans, sí que estaria en perill fora d'Europa i de l'euro".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha demanat als partits independentistes que "mirin el que passa a Grècia per prendre decisions equivocades". "Aquest nou país correria bastants perills fora d'Europa, fora de l'euro, com veiem en països que estan en mans de l'esquerra radical, com és el cas de Grècia", ha afirmat en el torn de rèplica a ERC. "Mirin el que passa per no prendre les decisions que són coherents amb el projecte de l'Europa comuna que estem construint", ha afirmat.

En una referència clara a Catalunya –tot i que sense citar-la concretament–, Montoro ha retret que hi ha formacions que "només estiguin en un nacionalisme evocador de països que mai han existit" i en un "somni nacionalista" per "evitar la realitat pràctica", que Espanya està liderant el creixement d'Europa.

El conseller d'Hisenda ha recordat a les formacions del grup mixt que "no representen el conjunt de la sobirania nacional" i ni tan sols tots els ciutadans de les respectives comunitats autònomes, i que tampoc plantegen "una alternativa per canviar les normes bàsiques sobre les quals se sustenta l'estat de dret".

A més, ha avisat que traslladar "la geometria variable" que s'ha produït en alguns ajuntaments i Parlaments autonòmics només generarà "més incertesa, més desconfiança i posarà en risc la recuperació".

En acabar la intervenció de Montoro, el ple del Congrés ha rebutjat les 12 esmenes de la totalitat presentades per tota l'oposició. La majoria absoluta del PP ja era suficient per rebutjar aquestes 12 esmenes dels pressupostos generals del 2016 presentades pel PSOE, d'Esquerra Plural, CiU, UPyD, PNB i, dins del grup mixt, d'Amaiur, ERC, Coalició Canària, BNG, Compromís, Foro Asturias i Geroa-Ba, però els populars han rebut el suport d'UPN.

El següent pas en la tramitació dels comptes és la presentació de les esmenes a l'articulat, el termini del qual acaba aquest dijous, 27 d'agost, al migdia.

stats