Política 07/11/2013

Montoro: “Qui paga les farmàcies és l'Estat”

El ministre d'Hisenda demana al Govern que "expliqui als catalans" qui assumirà els pagaments a les farmàcies

Agències
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, aquest dijous en la Cimera de la Morositat / EFE

MadridQui paga és l'Estat. Ho ha dit aquest dijous el ministre d'Hisenda, que ha volgut posar l'accent en el fet que si les farmàcies de Catalunya reben diners de l'administració, aquests procedeixen de Madrid, perquè Catalunya no els pot pagar. Unes declaracions que recorden la guerra dialèctica existent per delimitar el debat sobiranista, amb el govern de Rajoy interessat a presentar la Generalitat com una administració en fallida que sobreviu gràcies a l'oxigen que li arriba des de Madrid. Exactament el contrari del que denuncia el govern català, que acusa Madrid d'ofegar financerament la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Montoro ha fet aquestes declaracions poc després d'assegurar que les farmàcies de Catalunya "cobraran molt aviat" les seves factures pendents. Però l'accent l'ha posat no tant en el cobrament sinó en qui el fa possible, l'Estat. I no només això, sinó que ha demanat al Govern de Mas que "expliqui als catalans" que l'executiu espanyol assumirà els impagaments del Govern, provocats, segons Montoro, no per un finançament deficient de la Generalitat, sinó per la seva "incapacitat d'acudir als mercats".

Cristóbal Montoro ha fet aquestes manifestacions el dia que la comissió delegada d'afers econòmics del govern espanyol ha aprovat el tercer pla de proveïdors. Segons el ministre, a finals d'any ja estaran en marxa les lleis de factura electrònica i de deute comercial. La llei de factura electrònica obligarà totes les administracions a registrar i a publicar les factures i a fer-ne publicitat, mentre que la llei de deute comercial limitarà l'ús d'aquest deute. Per Cristóbal Montoro, "el pitjor no és fer ús del deute sinó reconèixer aquest deute i no pagar-lo". "Això ja no es pot donar a Espanya i el gestor públic que ho faci patirà una severa sanció", ha conclòs.

El ministre s'ha posat com a objectiu "estar al dia en els pagaments pendents a final d'any" i "complir els terminis" per tal que el tercer pla de proveïdors sigui l'últim sense "incrementar el dèficit públic ni el deute". En aquest sentit, ha afegit que s'han "d'eradicar" els contractes amb una administració pública "sense assentament comptable".

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha confirmat aquest dijous que el govern espanyol pretén modificar la llei d'estabilitat pressupostària per tal que els ajuntaments sanejats, com el de Barcelona, puguin destinar el superàvit a inversions. "També farem aquest pas perquè serà positiu que hi hagi més inversió i més activitat econòmica des d'aquestes administracions perquè estan sanejades", ha remarcat.

stats