Política 15/01/2019

Moreno demana diàleg sense cordons sanitaris i adverteix que s’oposarà als “privilegis” per a Catalunya

Promet limitar a vuit anys el mandat del president i eliminar els aforaments

Ara
3 min
El candidat a la presidència de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, durant la campanya

Sevilla"Soc una persona normal i governaré des de la normalitat", ha anunciat –parafrasejant l'expresident espanyol Adolfo Suárez– el candidat a la investidura a la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno. Així, en la primera sessió del debat d'investidura, que durarà fins demà, el popular ha exposat la seva voluntat de ser un "president reformista" tot i que, ha recordat: "Perquè els canvis donin els seus fruits, cal temps i suport".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el presidenciable ha demanat als grups de l'oposició el "respecte institucional" que els populars, ha dit, "han mostrat aquests anys", i els ha exigit que "no fomentin 'escraches'" en actes institucionals com el d'aquest dimarts, en al·lusió a la manifestació feminista convocada a les portes del Parlament andalús.

Tot i que no ha negat que l'executiu socialista ha fet "coses bones" els últims anys, el popular ha carregat contra la falta de transparència de les institucions ocupades pel PSOE des de feia gairebé 40 anys i s'ha compromès a governar amb el "discurs de la decència i la rectitud". I ha afegit: "Cal lluitar contra els corruptes des de l'interior de les institucions". Una fita que pretén assolir a partir de les mesures de regeneració democràtica i transparència que, ha afirmat, ha pactat amb Ciutadans. Una auditoria general a la Junta d'Andalusia i el sector públic, la limitació del mandat a un màxim de vuit anys i l'eliminació dels aforaments en són alguns exemples.

D'aquesta manera, Moreno ha promès acabar amb les "xarxes clientelars" i el "dèficit de transparència" en les contractacions públiques per mitjà de la publicació de cadascun dels convenis que signi la Junta d'ara endavant. "La falta d'alternança és la causa de la falta de transparència", ha explicat, i ha reflexionat: "L'alternança és l'antídot contra la corrupció".

El paper d'Andalusia a Espanya

Havent citat el president nord-americà J.F. Kennedy i el poeta andalús Antonio Machado, el presidenciable ha advertit que defensarà els interessos dels andalusos en una "Espanya unida, sòlida i solidària", i s'ha marcat com a objectiu la situació "d'Andalusia al lloc que l correspon". "Dignificar la política i les institucions, donar un sentit a l'autogovern i atorgar més pes a Andalusia en un projecte del qual és part fonamental: Espanya", ha sentenciat.

Així mateix, Moreno ha reiterat que "cap espanyol té més drets que cap andalús" i que, per tant, el govern d'Andalusia s'oposarà frontalment als "privilegis a certs territoris a canvi de suports per sostenir un president del govern", ha reblat en al·lusió als independentistes.

"Treballaré sense descans contra els tòpics i les etiquetes per reivindicar l'orgull de ser andalús", ha assegurat el candidat, que ha qualificat Andalusia d'"exemple de lleialtat" per la "voluntat de convivència amb la resta d'Espanya". A més, Moreno ha destacat la riquesa cultural de la regió i ha anunciat que proposarà l'aprovació d'una llei del flamenc, com també una targeta cultural com a "element de promoció i difusió" de la comunitat i del seu patrimoni històric.

La família com a eix vertebrador

Durant la primera sessió del debat d'investidura, el popular ha exposat que "farà de la família un eix vertebrador de les seves polítiques". En clau social, a més, s'ha compromès a "actuar amb responsabilitat" i treure de la "batalla política afers tan sensibles" com la violència masclista. "El maltractament és una xacra social que cal erradicar, i cal fer-ho enriquint i millorant les lleis", ha considerat.

De fet, les polítiques familiars van ser un dels eixos de fricció entre els partits que donen suport a la seva investidura, Ciutadans i Vox, i per això ha reiterat que aquestes polítiques esdevindran un "concepte transversal de la gestió" del seu govern. També serà una qüestió preferent la sanitat, ha dit, i ha garantit "l'atenció mèdica bàsica a tot el territori amb condicions dignes". En aquesta línia, Moreno ha anunciat que crearà una llei d'atenció primària per "humanitzar" la gestió de la salut pública.

L'educació també ha concentrat part del discurs de Moreno aquest dimarts, ja que, ha explicat, és una "tasca pendent des de la Transició". En aquesta línia, el futur executiu aposta per ampliar el programa de bilingüisme fins a assolir el 100% dels centres andalusos, augmentar les hores de reforç d'anglès i implementar l'educació gratuïta dels 0 als 3 anys.

stats