Política 16/08/2013

Muriel Casals creu que no hauria de "preocupar tant" que UDC discrepi, perquè és "molt i molt petitona"

La presidenta d'Òmnium desitja "fervorosament" que "entitats financeres que deuen el seu èxit als dipòsits dels catalans" se signifiquin a favor del procés

Acn
2 min

BarcelonaLa presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, creu que no hauria de "preocupar tant" que Unió Democràtica discrepi sobre el procés cap a l'estat propi, perquè és "molt i molt petitona en termes populars, en termes de persones que hi ha al darrere". En una entrevista a l'ACN, Casals treu ferro a uns "matisos i expressions de ritmes diferents" que "és normal que hi siguin", i recorda que Josep Antoni Duran i Lleida va acabar assistint a la manifestació de l'11 de Setembre de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Casals, en canvi, aposta per pressionar "amablement" les "entitats financeres que deuen la seva existència i el seu èxit econòmic als estalvis i dipòsits de molts catalans", perquè s'hi signifiquin a favor.

Casals ha rebutjat les pressions d'UDC i el PSC perquè el lema de la Via Catalana sigui pel dret a decidir. "El lema està decidit i acceptat de forma molt àmplia des de fa molt temps, Òmnium ens hi sentim del tot confortables i tothom hi està convidat", ha respost Casals al secretari general democratacristià, Josep Maria Pelegrí, i a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.

La presidenta d'Òmnium recorda que el lema de la manifestació de la Diada del 2012 va ser 'Catalunya, nou estat d'Europa' i que "persones que encara no ho tenien del tot clar també hi van participar", i va ser "un èxit fantàstic, rotund". 

"El senyor Duran i Lleida hi va anar i va ser molt espectacular, perquè havia tingut un problema de mobilitat i malgrat això, hi era", apunta.

Tot i que les "discrepàncies" dels democratacristians "poden provocar certes dilacions" en el procés, Casals els treu importància perquè "hi ha una part de la federació que és molt i molt petitona en termes populars". "No sé si ens hem de preocupar tant", defensa.



En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, Casals ha advertit que els partits "que fan giragonses o tenen expressions massa ambigües" podrien ser castigats a les urnes. I ha demanat als dirigents "que són reticents davant la idea de la independència que no siguin gens reticents amb l'exercici de la democràcia i que, per tant, participin en aquest joc, si cal, fent campanya en contra" de la secessió, però no "boicotejant" i "debilitant" una consulta que és "legítima".



Pressionar "amablement" la banca catalana



Casals ha negat que no s'hagi convidat la UGT a participar en la Via Catalana i ha advertit que "és importantíssim que sigui visible que hi ha representants de l'empresariat i dels sindicats" en la cadena humana. La presidenta d'Òmnium també troba a faltar "declaracions a favor del procés per part d'algunes grans entitats financeres que tenen una part molt important del seu negoci a Catalunya, que deuen la seva existència i el seu èxit econòmic a haver rebut els estalvis i els dipòsits de molts ciutadans catalans". "Desitjo que se signifiquin, ho desitjo fervorosament", això "seria fantàstic i cal pressionar-los amablement en aquest sentit", insisteix.

Casals demana a la banca catalana que no tingui por de cap boicot a la resta de l'Estat perquè "els ciutadans espanyols no són tan estúpids" ni "tan racistes" per "preferir un banc alemany o francès" si una entitat catalana "els dóna unes bones condicions i servei".

stats