Política 26/09/2012

El PSC renuncia a les primàries: triarà el candidat diumenge amb un Consell Nacional

El primer secretari diu a RAC1 que no hi ha marge per al procediment i no desvela si ell serà el cap de llista

Ara
2 min
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, es va fer ahir enrere de la proposta d'acceptar una consulta si hi havia una majoria sobiranista clara al Parlament.

BarcelonaNi primàries a la francesa ni de cap altra manera. El PSC triarà el seu candidat a president de la Generalitat aquest diumenge mateix, en una reunió del Consell Nacional que convocarà oficialment aquest divendres l'executiva, segons han confirmat fonts del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hores abans, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ja havia anunciat a RAC1 que no hi haurà primàries per escollir el candidat del partit per a les eleccions del 25-N, convocades aquest dimarts per Artur Mas, perquè no hi ha temps suficient per tirar endavant el procés. Navarro no ha desvelat si serà ell el candidat. L'últim congrés del PSC va aprovar que el candidat s'escolliria mitjançant unes primàries obertes, amb la participació dels simpatitzants, com va fer el partit socialista francès.

L'exconsellera Montserrat Tura ja va dir fa uns dies que s'hi presentaria, i Navarro ha dit que fins al final del debat de política general no dirà si s'hi presenta. "El que hem de ser és molt respectuosos amb els temps", ha dit. Un cop acabi el debat al Parlament, "jo comunicaré si presento candidatura i la manera com escollirem", ha afegit. Navarro ha explicat que triaran el candidat mitjançant "un mecanisme molt àgil", respectuós amb els estatuts del partit. Tot i la decisió de la direcció, amb el reglament a la mà, el sector crític del PSC partidari de les primàries les podria arribar a forçar, tot i que és difícil que ho acabin fent.

Un estat federal

Navarro ha insistit que el PSC és partidari d'"avançar sense trencar" i ha deixat clar, per tant, que no estan a favor de la independència de Catalunya. Segons ha explicat Pere Navarro, això es reflectirà al programa electoral del PSC amb una proposta per anar cap a un estat federal. Navarro ha admès que això suposa un canvi a la Constitució i ha afegit que el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, hi està d'acord, tot i les paraules d'Elena Valenciano negant-ho. Navarro s'ha fet seu el lema de la UE "units per la diversitat".

stats