Publicitat
Publicitat

EL FUTUR DE L'ESQUERRA

Avancem es constitueix demanant que l'esquerra es renovi, s'uneixi i assumeixi el dret a decidir

Els néts de Pallach es revolten

Un gran cartell del desaparegut dirigent socialista Josep Pallach presidia ahir l'entrada de l'assemblea constituent d'Avancem: "La democràcia és autèntica i no nominal quan arriba a tots els centres de poder: polítics, econòmics, socials i culturals". Vilipendiat al seu dia pel PSC, per moderat i revisionista, Josep Pallach va ser l'impulsor de la socialdemocràcia catalanista durant la Transició a Catalunya. Si ahir hagués estat a Sant Feliu de Codines, hauria dibuixat el seu somriure de murri empordanès. Hi ha una nova generació de gent jove que podrien ser els seus néts disposats a actualitzar les formes i els continguts de l'esquerra catalana que beu intencionadament dels seus principis.

L'acte comença amb la sala a les fosques. A l'escenari, un faristol buit, il·luminat per un focus i una veu de fons dóna la benvinguda als assistents a la trobada. Acabada la benvinguda, un grup de joves retiren el faristol, sona Bruce Springsteen, i a la platea comença a parlar una militant del PSC de Vilafranca, Marta Junqué, que no arriba als trenta anys. Parla de l'esquerra nacional, de governar no per ocupar les cadires, sinó per transformar, parla de noves formes de fer política, de fer les coses de baix a dalt, sense files 0. "Avancem vol trencar els esquemes sobre la manera de fer política i canviar el sistema de partits", diu. No és una ingènua: "No serà fàcil, trobarem moltes pedres en el camí".

No hi ha escenari, no hi ha faristol i els assistents estan asseguts en forma d'àgora grega, o de Parlament anglosaxó. Es veuen les cares i tots parlen al mateix nivell. Tot està calculat per transmetre aquesta voluntat de canvi.

L'impulsor d'Avancem, el dirigent del PSC Joan Ignasi Elena, es retira, s'asseu a l'última fila, i deixa l'àgora per als convidats. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, la portaveu d'ICV, Dolors Camats, i l'ex secretari general d'ERC Joan Ridao, que últimament ha multiplicat la seva activitat. Ridao fa una intervenció que demostra que torna a tenir gana: reclama un gran centreesquerra catalanista, de la mateixa manera que el país té un gran centredreta catalanista. Però avisa que això no es pot fer amb receptes "que no funcionen" com el federalisme, perquè "si no hi ha ningú a l'altra banda, no val per a res". I aporta dades: hi ha més d'un milió d'electors a Catalunya "orfes de referent" catalanista i progressista que estan esperant una oferta "engrescadora".

La segona a parlar és Dolors Camats, que assenyala que l'alternativa ha de ser "creïble" perquè la situació de crisi és "molt greu". I el tercer a prendre la paraula és Navarro, responsable del partit que ha vist néixer Avancem. Els demana que parlin "del que ens uneix i no del que ens separa" i que l'esquerra no necessita "documents meravellosos" sinó passar "a l'acció", unes paraules amb un clar regust intern.

Una periodista pregunta a Elena si volen ser "el sector independentista" del PSC, però hàbilment defuig l'etiqueta i recorda que ell no és independentista, però com a demòcrata defensa el dret a decidir. "El PSC ha d'assumir el discurs sobiranista si vol ser alternativa", sentencia sense complexos, com diu el lema d'Avancem.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT