Política 23/10/2020

L'ex secretari d'Estat de Seguretat: “Ningú m’ha sabut explicar què va passar amb les urnes”

El llibre ‘Cap de turc’, d’Ernesto Ekaizer, revela que l’Estat encara desconeix l’organització de l’1-O

i
David Miró
2 min
L’exnúmero 2 d’Interior, José Antonio Nieto, intervenint al parlament andalús.

Barcelona“El control de les urnes és un afer que s’assigna al CNI [...] Encara avui no he aconseguit que algú em doni una explicació clara del que va passar amb les urnes”. Qui s’expressa d’aquesta manera és l’ex secretari d’estat de Seguretat durant l’1-O, José Antonio Nieto, en declaracions fetes al periodista Ernesto Ekaizer per al seu llibre sobre el cas Trapero Cap de turc (ARA, 2020).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La confessió de Nieto, al qual la sentència absolutòria del major dels Mossos assenyala com la persona que va ordenar les càrregues de l’1-O, demostra que tres anys després l’Estat encara no ha sabut reconstruir tot l’operatiu que va fer possible el referèndum. De fet, l’actual portaveu del PP al Parlament andalús apunta que la hipòtesi que més el convenç és que les urnes van arribar al domicili dels activistes per correu o missatgeria. “No és tan complex. Quants enviaments fa Amazon en un dia?”, afirma.

Entre les revelacions del llibre hi ha el que pensa l’ex número dos d’Interior sobre la gestió dels Mossos i de Josep Lluís Trapero dels atemptats del 17-A. “Nosaltres ho vam veure com un desastre”, diu Nieto, que no amaga la seva indignació amb el jutge Fernando Andreu per no encarregar la investigació dels atemptats als cossos estatals. “Tu no has vist les pel·lícules? Arriba l’FBI i se’n fa càrrec”, afirma.

Sobre Trapero, Nieto diu que, tot i ser un “bon professional”, el fet d’assolir la categoria d’estrella durant el 17-A “el va canviar”. El polític popular denuncia que aquells dies hi va haver “moltes insolències cap a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil”.

Paradoxalment, Nieto corrobora una de les proves que han permès exonerar Trapero, el fet que volia detenir Puigdemont. Afirma que li va dir a Diego Pérez de los Cobos, malgrat la seva mala relació: “Escolta Diego, et demano que em facis un favor. Si es dicta l’ordre de detenció no ens fem putades, eh? Els Mossos d’Esquadra se n’encarreguen”. L’ex número dos d’Interior conclou: “Hauria sigut mot dur per a ells detenir Puigdemont, però més dur era que el detingués la Guàrdia Civil o la Policia Nacional”.

Un altre dels testimonis importants que apareix al llibre és el de l’exministre de Justícia Rafael Catalá, que rememora el que va dir en el consell de ministres posterior a l’1-O: “Cal assumir que les coses s’han fet malament. Vam dir que no hi hauria urnes. I va haver-hi urnes. Vam assegurar que el referèndum no se celebraria. I s’ha celebrat. Vam dir que en tot cas no hi hauria un problema de seguretat [...] i els enfrontaments amb els votants han donat la volta al món. Vam dir que dominaríem el relat. I el relat l’han controlat els independentistes”, va retreure als seus companys.

El llibre inclou les cròniques d’Ekaizer de les sessions del judici i acaba amb un epíleg del catedràtic Nicolás García Rivas.

stats