È PRESIDENT
Política 15/05/2018

El nomenament dels consellers, en mans de la Moncloa

El govern espanyol estudia vetar la inclusió de presos i exiliats en el gabinet de Torra

Aleix Moldes / Gerard Pruna
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en un acte ahir a Segòvia.

Barcelona“Les mesures es mantindran vigents i seran d’aplicació fins a la presa de possessió del nou govern de la Generalitat”. Aquesta és la clàusula que obliga Mariano Rajoy a aixecar el 155 tan bon punt els nous consellers assumeixin el càrrec. Però, per arribar-hi, el sobiranisme haurà de superar encara un entrebanc: el nomenament dels consellers haurà de rebre el vistiplau de la Moncloa. Fonts parlamentàries consultades per l’ARA assumeixen que podria haver-hi problemes amb diversos nomenaments: en especial el dels presos polítics (Jordi Turull a Presidència i Josep Rull a Territori i Sostenibilitat) i el dels exiliats (Lluís Puig a Cultura i, potser, Antoni Comín, que encara aspira a repetir a Salut).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan prengui possessió com a president, Quim Torra serà l’encarregat de designar els consellers -una mera formalitat, perquè JxCat i ERC ja se’ls han repartit-, però dependrà del govern espanyol que aquest nomenament acabi sent efectiu. És a l’executiu de Rajoy a qui encara competeix la publicació de les decisions al Diari Oficial de la Generalitat. I des del govern de l’Estat ja admeten que estan estudiant la via per impedir que persones empresonades o que siguin fora de Catalunya puguin ser membres del consell executiu. Si els nomenaments de Torra són bloquejats pel PP i no arriben mai a entrar en vigor, JxCat i ERC hauran de decidir si val la pena afrontar un nou embat amb l’Estat o si, per acabar amb el 155, substitueixen immediatament els consellers vetats.

La restitució de les institucions

Fonts de JxCat afirmen que la restitució de Turull, Rull i Puig és un compromís personal de Carles Puigdemont i que la intenció és que exerceixin el càrrec mentre sigui legalment possible, informa Núria Orriols. Per als presos polítics, per exemple, s’havia plantejat que ostentessin el càrrec fins que, o bé fossin suspesos pel Tribunal Suprem -si el processament per rebel·lió és ferm- o bé inhabilitats després del judici. Pel que fa a Esquerra, la direcció sempre ha sigut més reticent a la idea de restitució, tenint en compte que ni el president ni el vicepresident seran els mateixos. En tot cas, fonts consultades per l’ARA expliquen que internament s’ha debatut la conveniència de tornar a nomenar alguns consellers de forma simbòlica. Un debat que segueix obert i que afecta Antoni Comín, l’únic conseller republicà que ha reiterat la seva voluntat de seguir.

Fa mesos que els republicans van decidir apostar per les cares noves. Una estratègia avalada -si no impulsada- pel president del partit, Oriol Junqueras. Ara són els primers interessats que els consellers comencin a treballar tan ràpidament com sigui possible.

Fins que es derogui el 155, la Generalitat està en mans de l’Estat, que, després d’haver vetat tres candidats a la presidència, podria donar continuïtat a l’estratègia encaminada a excloure de les institucions els responsables de l’1-O.

stats