LA RESSACA DE LA MOCIÓ DE CENSURA
Política 09/08/2019

La nova vida del govern de Rajoy

Molts dels ministres treballen al sector privat o a l'administració de l'Estat. Només tres ocupen encara llocs de responsabilitat al PP

Anna Mascaró
5 min
L'últim govern Rajoy, a les portes de la Moncloa

BarcelonaL’abrupte final de l’últim mandat de Mariano Rajoy després de la moció de censura -presentada per Pedro Sánchez el juny del 2016- va fer caure inesperadament tots els seus ministres, que, juntament amb altres 1.300 alts càrrecs i assessors nomenats per l’executiu del PP, van veure’s d’un dia per l’altre sense feina. L’últim moviment d’un exmembre del govern Rajoy és el recent fitxatge de Rafael Catalá per la casa d’apostes Codere, el juny passat. Fátima Báñez, Íñigo de la Serna i Soraya Sáenz de Santamaría han optat també pel sector privat, tot i que Santamaría combina la seva tasca al despatx Cuatrecasas amb el lloc que manté com a membre del Consell d’Estat. Altres figures s’han decantat per tornar a les seves ocupacions a l’administració de l’Estat: començant pel president, Mariano Rajoy, que exerceix de registrador de la propietat, o María Dolores de Cospedal, advocada de l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les primàries per escollir el nou president del PP just després de la moció de censura van acabar d’esventrar la unitat de l’equip de Rajoy, com demostra el fet que tres dels sis exmembres del govern que van donar suport a la candidatura de Pablo Casado enfront de Santamaría al Congrés del PP -Juan Ignacio Zoido, Isabel García Tejerina i Dolors Montserrat- són els únics que encara ocupen llocs de responsabilitat al partit.

Luis de Guindos

El març del 2018, De Guindos va ser designat per ocupar la vicepresidència del Banc Central Europeu. Va abandonar, doncs, el ministeri d’Economia abans de la moció de censura. El va substituir Román Escolano. Després del seu pas pel govern, Escolano va fitxar com a assessor de la consultora EY, i també a Llorente & Cuenca. En l’actualitat forma part, a més, de la junta de govern del Consell Aragonès del Moviment Europeu (Cameur).

Íñigo de la Serna

Com que no disposava d’escó, després de la moció de censura es va quedar a l’atur. El setembre del 2018 va fitxar per la consultora Seeliger y Conde, i al novembre també per la tecnològica NEC.

Rafael Catalá

Ha tornat al sector privat. Al juny va fitxar per la casa d’apostes Codere, un lloc de treball que compagina amb càrrecs a Belagua i Herbert Smith Freehills.

S. S. de Santamaría

L’exvicepresidenta va ser el membre més ben valorat del govern de Rajoy, segons el CIS. Mà dreta del president, va encapçalar la intervenció de la Generalitat. El poder que havia acumulat se li va esvair a les mans, primer per la moció de censura i després al ser derrotada per Casado a les primàries del PP. Va deixar l’acta poc després. A finals del 2018 Sánchez la va nomenar membre del Consell d’Estat. També va fitxar pel despatx d’advocats Cuatrecasas.

Álvaro Nadal

El gener del 2019 va abandonar la política activa juntament amb el seu germà, Alberto Nadal (ex secretari d’estat). Tots dos van sol·licitar destí exterior al govern espanyol per liderar les oficines comercials d’Espanya al Regne Unit i als Estats Units. Mentre que Álvaro sí que va aconseguir la plaça, el seu germà no. Poc després va publicar el llibre Lo que no son cuentas son cuentos: Relatos sobre los éxitos, fracasos, fortalezas y debilidades de la economía española ’.

Cristóbal Montoro

Una de les seves gestions més polèmiques com a ministre d’Hisenda va ser l’amnistia fiscal per als evasors en plena crisi, que el Constitucional va anul·lar. Després d’haver participat en l’elaboració de 15 pressupostos generals de l’Estat, Montoro avui està fora de la política. Casado no va comptar amb ell a les llistes electorals per al 28-A. Segons el seu equip, ha donat diverses conferències però encara no ha decidit què farà amb el seu futur.

Fátima Báñez

Impulsora de la reforma laboral del 2012, després de la moció de censura es va mantenir com a diputada al Congrés. De cara a les eleccions del 28-A, Báñez, que havia donat suport a Santamaría, va anunciar que abandonava la política activa per passar al sector privat. Amb tot, va estar disposada a col·laborar en la campanya electoral. Alguns mitjans econòmics la van vincular posteriorment a l’organització empresarial CEOE, però ella ho va negar.

Mariano Rajoy

Ha passat a la història com l’únic president que acaba el seu mandat per una moció de censura. Després de renunciar al seu escó, va sol·licitar el reingrés com a registrador de la propietat. Va recuperar la plaça primer a Santa Pola (Alacant) i, poc després, li van concedir el trasllat a Madrid. Ja havia sigut registrador entre el 1987 i el 1989: es va declarar en situació administrativa de serveis especials, amb reserva de plaça i destí. Per això hi ha pogut tornar.

Isabel García Tejerina

Enginyera agrònoma i llicenciada en dret, va ser secretària d’Agricultura amb Miguel Arias Cañete com a ministre, a qui va substituir el 2014. El 28-A va ser cap de llista dels populars per Valladolid. És l’única de les ministres de Rajoy que continua tenint un pes específic en la direcció de Pablo Casado, ja que va substituir Javier Maroto al capdavant de la vicesecretaria sectorial del partit i va coordinar la campanya de les eleccions europees.

Juan Ignacio Zoido

Pablo Casado va designar l’exministre de l’Interior, exalcalde de Sevilla i expresident del PP andalús cap de llista per Sevilla a les andaluses del desembre del 2018. Amb tot, no va recollir l’acta per continuar com a diputat al Congrés. Posteriorment, Casado el va col·locar en el 12è lloc de la llista al Parlament Europeu, però va acabar pujant fins al 4t després de la marxa de l’expresident de la Comunitat de Madrid, Miguel Ángel Garrido, que va fitxar per Cs.

Íñigo Méndez de Vigo

Va ocupar el ministeri d’Educació des del 2015, càrrec en què va heretar la polèmica per la LOMCE de Wert. Al març va abandonar el seu escó per Palència per reincorporar-se al Cos de Lletrats de les Corts.

María Dolores de Cospedal

La filtració d’una reunió amb l’excomissari Villarejo va truncar la seva carrera política. Forçada a deixar l’acta al Congrés, va tornar a l’Advocacia de l’Estat.

Dolors Montserrat

L’exministra de Sanitat va ser un dels principals suports de María Dolores de Cospedal en el congrés del PP, però després va apostar per Casado. Això li va valer poder ser portaveu dels populars al Congrés durant la passada legislatura, però amb la repetició electoral Casado la va treure de les llistes del 28-A. A canvi, la va situar com a cap de llista del PP en les eleccions europees, i ara presidirà la comissió de peticions del Parlament Europeu.

Alfonso Dastis

Llicenciat en dret, és un diplomàtic de carrera. El seu perfil de buròcrata i la seva discreció al capdavant del ministeri d’Exteriors contrastava amb la figura mediàtica del seu antecessor, José Manuel García-Margallo. Sota el seu mandat, els líders independentistes van marxar a l’exili amb la promesa d’internacionalitzar el Procés. El setembre del 2018, ja amb Pedro Sánchez a la Moncloa, va ser nomenat ambaixador d’Espanya a Itàlia.

stats