Política 15/02/2011

El PSOE defensa que suprimir el límit de vida de les nuclears no significa haver canviat de criteri

Duran i Lleida creu que el govern espanyol decidirà l'emplaçament del cementiri nuclear després de les eleccions municipals

Miquel Codolar
2 min

MadridEl Congrés aprovarà aquesta tarda una esmena al projecte de llei d'economia sostenible consensuada per CiU, PNB, PSOE, PP i el grup mixt, per prolongar la vida de les centrals nuclears, en contra del que fins ara defensava el PSOE. El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha manifestat que no hi haurà límit en la vida de les nuclears, que fins aquest moment podien durar fins a 40 anys si el Consell de Seguretat Nuclear així ho autoritzava. Considera que l'actual normativa és "anacrònica", i per això l'acord és "una bona notícia per als costos energètics i la competitivitat de les empreses".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, no ha volgut reconèixer el canvi de posició del seu partit. Ha exposat que al Congrés es va acordar que durant deu anys l'energia nuclear seguirà essent del 18% al mix energètic i l'aposta del govern espanyol per les renovables es manté tot i que "caldrà veure l'evolució de les renovables per definir un model que serà definit per consens, on es garanteixi el subministrament energètic en tot el país". Per això ha conclòs que "de l'esmena no es dedueix un canvi de criteri sinó d'exercici de la responsabilitat". Ha demanat que no es treguin conclusions de l'aparició o no dels quaranta anys al decret, un punt que s'ha acordat suprimir. Ha atribuït la posició dels altres portaveus parlamentaris en les "posicions adoptades per interessos partidistes".

Duran i Lleida ha exposat a la roda de premsa posterior a la junta de portaveus que aquesta modificació no suposa l'allargament automàtic de la vida de la central de Garoña, que és la més antiga i el funcionament de la qual es va prorrogar el 2011 fins al 2013, però sí que dóna mans lliures al govern espanyol perquè decideixi. Duran i Lleida considera que l'acord evidencia un canvi de posició del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que volia substituir l'energia nuclear per altres energies. La llei d'economia sostenible, que inclou aquesta esmena i avui superarà al Congrés l'últim tràmit, és la mateixa que inclou mesures anticrisi com l'anomenada llei Sinde. El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha criticat un acord que considera "regressiu". Núria Buenaventura, d'ICV, també s'hi ha posicionat en contra.

Pel que fa a la decisió que ha de prendre el govern espanyol sobre la ubicació del cementiri nuclear, Duran i Lleida ha assegurat que no han tingut cap reunió formal sobre aquest assumpte amb l'executiu espanyol. Ha afegit que considera que fins després de les eleccions municipals no hi haurà cap decisió en aquest sentit.

stats