Política 29/04/2019

"Una ocasió per a l'esquerra, Catalunya i el rei": així explica la premsa internacional el resultat del 28-A

Els grans rotatius destaquen l'augment electoral de Vox i les possibles coalicions

Mònica Bernabé
4 min
'The Guardian' obre l'edició digital amb la victòria de Pedro Sánchez i l'entrada de Vox

BarcelonaTots els principals diaris europeus han seguit el recompte de vots de les eleccions espanyoles minut a minut als seus llocs web, i també tots han coincidit en destacar el sorprenent creixement de Vox a les urnes, que han titllat d'"històric". Així mateix, la premsa internacional subratlla les dificultats que tindrà Pedro Sánchez per formar govern i fins i tot alguns mitjans vaticinen que la millor sortida seria un executiu de coalició format pel PSOE i Unides Podem, però també per ERC.

'Financial Times'

El rotatiu britànic conclou que "Espanya té ara cinc grans partits dividits en dos blocs de dreta i esquerra cada cop més antagònics però no té tradició de coalicions de govern a escala estatal. És l'únic dels grans països de la UE que no ha tingut un govern de coalició els últims 40 anys. El nou govern que sorgeixi de les eleccions s'enfrontarà a reptes de fons: el alentiment econòmic, atur crònic, finances públiques i un tens impàs sobre Catalunya, amb els seus líders independentistes processats per rebel·lió i sedició.

Les  eleccions espanyoles a 'Financial Times'

'Al Jazeera'

La cadena qatariana destaca que els socialistes guanyen "sense una majoria clara" i apunta que els resultats donen la possibilitat a Sánchez de formar govern amb Podem i els partits nacionalistes.

El resultat de les eleccions espanyoles a Al-Jazeera

'Corriere della Sera'

El diari italià 'Corriere della Sera' publica un article de l'analista Aldo Cazzullo amb el títol 'Eleccions 2019: una ocasió per a l'esquerra, Catalunya i el rei'. A l'article, Cazzullo diu textualment: "Si la raó prevalgués, Sánchez, Iglesias i Junqueras podrien donar vida a un govern capaç de reformar la Constitució en un sentit federalista i tancar així la qüestió catalana, amb la benedicció del rei".

L'analista Aldo Cazzullo aposta per un govern de coalició entre el PSOE, Unidas Podemos i ERC.

'La Repubblica'

El també italià 'La Repubblica' destaca la dificultat de formar govern i diu que "qui podria fer decantar la balança són els independentistes catalans, en particular ERC, que va fer caure el govern de Sánchez negant-li el suport per als pressupostos generals de l'Estat".

El diari italià destaca que ERC podria fer decantar la balança per formar executiu.

BBC

"Per primera vegada des de la fi de la dictadura militar, a la dècada dels 70, un partit d'ultradreta entra al Parlament", informa la cadena britànica BBC en un article amb el titular 'Els socialistes guanyen enmig del ressorgiment de la ultradreta'.

La cadena britànica subratlla l'entrada al Congrés d'un partit d'ultradreta.

'The Guardian'

'The Guardian' titlla de "desastrós" el resultat electoral del Partit Popular, i afirma que, "malgrat que Pablo Casado ha descartat la seva dimissió tot i uns pobres resultats, la pressió augmentarà sobre ell a mesura que el partit analitzi la seva estratègia fallida".

'The Guardian' subratlla el desastrós resultat electoral del Partit Popular.

'Le Figaro'

'Le Figaro' vaticina que les negociacions per formar govern seran "llargues". El diari francès afirma que una hipotètica coalició entre el PSOE i Ciutadans sembla descartada perquè, recorda, Albert Rivera va repetir insistentment durant la campanya electoral que el seu objectiu era "fer fora Sánchez" del govern.

'Le Figaro' vaticina que les negociacions per formar govern seran "llargues".

'Le Monde'

'Le Monde' titlla d'"històric" el triomf de Vox en un article en què també afirma que la formació de Pedro Sánchez ha guanyat "clarament" les eleccions i ha convertit els sondejos en realitat.

La victòria electoral de Pedro Sánchez a 'Le Monde'.

'Süddeutsche Zeitung'

"Els socialistes celebren una complicada victòria a Espanya" és el titular del diari alemany 'Süddeutsche Zeitung', que també diu que estava clar que el PSOE augmentaria el seu nombre d'escons al Congrés.

El diari alemany titlla de "complicada" la victòria dels socialistes.

'Haaretz'

El rotatiu israelià 'Haaretz' es fa ressò del gran augment electoral de Vox i titula: "Un partit d'extrema dreta aconsegueix representació parlamentària a Espanya per primera vegada en quaranta anys".

El diari israelià es fa ressò de la victòria de Vox.

'The Washington Post'

El diari nord-americà 'The Washington Post' subratlla l'alta participació a les eleccions -que ha arribat al 75%- i també la important fragmentació del vot en diverses forces polítiques. Així mateix destaca l'entrada de Vox al Congrés.

El resultat de les eleccions espanyoles a 'The Washington Post'
stats