POLÍTICA
Política 13/06/2012

Ofensiva d'ERC per comprometre la societat civil amb el concert davant el previsible 'no' de l'Estat

Reitera que no es mourà ni un mil·límetre en la defensa de la caixa i la clau. Junqueras alerta el Govern que qualsevol negociació amb l'Estat per mirar de salvar competències pròpies no és altra cosa que "'marejar la perdiu'"

M.colomer
2 min

BarcelonaLa cúpula d'ERC encapçalada pel seu president, Oriol Junqueras, ha obert aquest dimecres la campanya per sumar suports i comprometre la societat civil catalana entorn del concert econòmic. Ha optat simbòlicament per Òmnium per obrir l'ofensiva amb la finalitat de "maximitzar el consens social" pel que fa a la necessitat que Catalunya disposi en exclusiva de la caixa i la clau de tots els recursos que genera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Cal una maximització del consens social perquè sabem que l'estat espanyol dirà 'no', i caldrà ser tan forts com sigui possible", ha alertat Junqueras, que ha reiterat que la formació no es pensa moure ni un mil·límetre en la defensa de la caixa i la clau. Els republicans han obert amb Òmnium una triple ofensiva en defensa de l'Agència Tributària catalana, en la necessitat de trobar complicitats internacionals i de maximitzar el suport social al concert, que les enquestes apunten que gira entorn del 75%. ERC assegura que no li tremolarà gens el pols per oposar-se al pacte fiscal si per sumar-hi a partits com el PSC, CiU opta per aigualir-lo.

Paradiplomàcia internacional

Per això, a més dels contactes interns amb la societat civil catalana, ERC ha parlat d'engegar la maquinària pròpia d'una paradiplomàcia catalana per "explicar amb totes les eines" a Europa la situació d'asfíxia financera a la qual l'estat espanyol sotmet Catalunya. En aquesta línia, ha considerat que s'hi han d'implicar al màxim personalitats catalanes que gaudeixen de prestigi internacional, com el conseller Mas-Colell o l'expresident Jordi Pujol, a més del president de la Generalitat, Artur Mas, per la seva condició de cap del Govern català.

Les negociacions "trivials"

Després que el Govern es donés ahir uns mesos de marge per mirar d'evitar, via negociació amb el govern de Rajoy, haver de presentar recurs al Tribunal Constitucional contra els decrets estatals de retallades, Junqueras ha alertat que no és altra cosa que "'marejar la perdiu'". "Qualsevol negociació Duran-Rajoy és trivial en comparació amb el nucli del problema", que ha identificat en els més de 16.000 milions anuals de dèficit fiscal. Tota la resta és "'marejar la perdiu'", ha asseverat.

stats