Política 19/02/2013

Ofensiva del Govern per no quedar marginat en el cas de les escoltes

Presidència, Interior i Justícia es coordinaran per prendre mesures i involucrar els Mossos en la investigació

Roger Mateos
2 min
La policia custodia les oficines de Método 3 / RUTH MARIGOT

BarcelonaEl Govern de la Generalitat ha passat aquest dimarts a l'ofensiva per evitar que el ministeri de l'Interior el margini de la investigació del cas de presumpte espionatge a Catalunya. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha anunciat la creació d'un grup de treball interdepartamental per prendre mesures davant del cas de les escoltes. Els departaments de Presidència, Interior i Justícia sistematitzaran tota la informació disponible i definiran i coordinaran les possibles actuacions operatives, judicials i polítiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A part del grup de treball creat, el Govern ha pres la iniciativa en altres fronts. D'una banda, ha posat a disposició de la justícia els efectius de Mossos d'Esquadra per dur a terme les actuacions que calguin. Des d'un principi, la Policia Nacional espanyola s'ha posat al capdavant de les investigacions i el ministeri de l'Interior no ha comptat fins ara amb els Mossos.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ja s'ha posat en contacte amb el ministre homòleg, Jorge Fernández Díaz, per aclarir el paper de cada cos. Homs ha subratllat que els Mossos són la "policia de referència i amb més efectius desplegats a Catalunya", per la qual cosa, "si hi ha ganes d'anar fins al fons, s'ha de comptar amb els Mossos", en lloc de menysprear-los. "Ha d'haver-hi cooperació i col·laboració, no es tracta d'imposar-se un sobre l'altre", ha afegit.

Els Mossos ja han rebut un primer encàrrec d'investigar aquest cas de les escoltes. Avui, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha denunciat davant dels Mossos el possible cas d'espionatge de què hauria estat víctima, i això mateix és el que està estudiant fer el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, perquè la policia catalana ho investigui.

D'altra banda, el Govern també ha posat els seus serveis jurídics a disposició d'aquelles persones "injustament afectades" per les escoltes, amb l'objectiu de "facilitar-los defensa si així ho sol·liciten".

Paral·lelament, el Govern està recopilant informació sobre tres informes que hauria encarregat el tripartit entre 2007 i 2009 a Método 3 o a alguna de les seves 10 filials. Per això s'ha obert un expedient informatiu per saber si els treballs de Método 3 van complir la legalitat.

"Aquest cas, que va començar com una mena de broma, està colpint l'opinió pública i el Govern", ha reconegut Homs. Tot i així, ha volgut desdramatitzar el cas i ha denunciat que hi ha gent interessada a transmetre una imatge negativa de Catalunya. "No és veritat que Catalunya sigui un gran femer. No tenim la impressió que hi hagi espionatge a gran escala a Catalunya", ha exclamat Homs, que personalment no se sent espiat, tot i que reconeix que la confiança de la ciutadania s'està "esberlant" enmig de les "especulacions" sobre espionatge.

Homs ha dit que no té constància fefaent d'un increment d'efectius del CNI a Catalunya, però ha admès que "estan passant coses que no tenen gaire explicació" i, per això, el Govern sospita alguna cosa.

stats