Política 04/03/2014

Ofensiva del Govern per contrarestar invasions competencials

La Generalitat acorda interposar quatre recursos d'inconstitucionalitat, contra la reforma local, la llei Wert, la llei d'unitat de mercat i la llei d'avaluació ambiental

O. March / R. Mateos
1 min
El Govern denuncia “pressions” i traves per explicar el procés al món

BarcelonaEl Govern ha acordat aquest dimarts interposar quatre recursos d'inconstitucionalitat contra lleis promogudes per l'executiu de Mariano Rajoy, en considerar que envaeixen competències catalanes. Les lleis que impugnarà la Generalitat, segons ha detallat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, són la de reforma de l'administració local, la d'unitat de mercat, la d'avaluació ambiental i l'anomenada llei Wert sobre educació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la reforma local, el Govern disposava del recent dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, en què s'identifiquen diversos preceptes contraris a l'Estatut i a la Constitució, en envair competències de la Generalitat i vulnerar el principi d'autonomia local.

Sobre la nova llei d'educació promoguda pel ministre José Ignacio Wert, el Govern considera que altera la distribució competencial i vulnera no només l'Estatut i la Constitució sinó també la doctrina del Tribunal Constitucional sobre la matèria.

També es presentarà recurs contra la llei d'unitat de mercat, per invasió competencial i per la seva afectació en el model d'organització política i territorial de Catalunya. Finalment, la llei d'avaluació ambiental serà recorreguda entre d'altres motius perquè "gairebé no deixa marge a les potestats legislatives ni reglamentàries de la Generalitat per exercir les seves competències de desenvolupament de les bases en matèria de medi ambient".

stats