Política 11/09/2011

Els partits defensen la immersió lingüística i intercanvien retrets per la reforma a la Constitució

Crides a la unitat davant les "amenaces" que vénen de l'Estat, en una ofrena floral per la Diada marcada també per la polèmica a Badalona

Agències
3 min
El president de la Generalita i membres del Govern han fet l'ofrena aquest matí. ACN

BarcelonaTots els partits polítics, tret del PP i Plataforma per Catalunya, han aprofitat l'ofrena floral de la Diada per defensar la immersió lingüística a Catalunya i per intercanviar retrets al respecte de la reforma de la Constitució. La polèmica sobre la Diada a Badalona també ha estat molt present, amb crítiques de totes les forces polítiques a l'actitud dels populars d'aquesta ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha criticat la decisió del PP de Badalona de suspendre els actes de la Diada i ha remarcat que es tracta d'una actitud "marginal". Tot i ha així, ha assenyalat -davant les crítiques dels grups del tripartit- que el PP està sent més "responsable" que el PSC a l'hora de pactar mesures contra la crisi. El secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, ha subratllat que el Govern no farà "ni un pas enrere" respecte al català a l'escola. "Ni tres casos concrets ni un exèrcit de Garcías Albiol ens faran donar un pas enrere en matèria d'immersió lingüística ni en les nostres aspiracions de més autogovern", ha dit.

Pocs minuts abans, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, havia retret a la federació nacionalista que faci decisiu al PP, amb acords com el dels pressupostos, quan els populars mantenen postures com la d'Albiol a la Diada o el suport a la sentència que posa en perill la immersió lingüística. Herrera ha reclamat també la ministra socialista de Defensa, Carme Chacón, que se sumi a la convocatòria d'un referèndum sobre una reforma de la Constitució que, ha dit, "trenca les regles de joc de la Transició".

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha destacat també que pactar amb el PP "surt barat a CiU i car al país" i ha assenyalat que el Govern té "altres opcions catalanistes i independentistes", mostrant així la seva predisposició a arribar acords amb l'executiu per evitar que depengui dels vots dels populars. Per Puigcercós, aquesta Diada està marcada "per l'actitud del PPC contra la llengua i la cultura catalana" i del seu "menyspreu a la Diada", observant que "Badalona no tenia Diada durant el franquisme, i ara torna a no tenir-la".

Per la seva banda, el president del PSC, Isidre Molas, ha demanat a tots els partits polítics i sectors socials de Catalunya que aprofitin la Diada per "reafirmar els valors compartits del catalanisme" més enllà de les "diferències que s'expressen amb duresa". Molas ha fet una defensa del català a l'escola, després de la polèmica de la immersió. "És un element distintiu de tots i no pot ser de ningú, i tots han de seguir mantenint la seva posició ferma", ha defensat.

Quan ha estat el torn del PP, el líder del partit a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha lamentat que hi hagués una estelada en el monument a Rafael Casanova. Per la seva part, SI ha defensat també la immersió lingüística però ha confirmat que no se sumarà a la declaració de CiU, PSC, ERC i ICV al Parlament per no considerar prou contundent el seu redactat.

Després dels partits, han començat a desfilar les entitats socials i moviments associatius. Entre ells, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha volgut destacar que la resolució del TSJC contra la immersió lingüística a l'escola és l'últim capítol de "l'amenaça" estatal. Per això, ha fet una crida a la mobilització aquest dilluns, dia de l'inici de curs, per "defensar la llengua catalana, que és un element de cohesió i d'igualtat d'oportunitats per als nostres joves".

Una Diada "reivindicativa"

Una delegació del Govern encapçalada pel president de la Generalitat, Artur Mas, havia obert la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova de Barcelona quan passaven tres minuts de les nou del matí. El president estava acompanyat de la vicepresidenta de l'executiu, Joana Ortega, els onze consellers del Govern, el portaveu del Govern, Francesc Homs, i el secretari de l'Executiu, Germà Gordó.

Després de l'ofrena del Govern i el Parlament de Catalunya ha arribat el torn de l'Ajuntament de Barcelona que amb una representació encapçalada per l'alcalde, Xavier Trias que ha fet l'ofrena juntament amb la formació de gala de la Guàrdia Urbana. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha encoratjat els catalans a celebrar avui una Diada "reivindicativa" per afrontar una crisi econòmica "profunda", una reforma "exprés" de la Constitució on no s'ha buscat ni "volgut" el consens i enfront l'atac a la immersió lingüística. "Necessitem un país fort, ser forts. I tenim motius per ser-ho i per lluitar per la plenitud de Catalunya", ha dit.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, també ha demanat una Diada de "reivindicació" per defensar Catalunya "dels atacs que intenten dificultar la nostra forma de ser". "Pensava que amb l'arribada de la democràcia i l'autogovern podríem celebrar un dia cada vegada més normal, però no és així", ha assenyalat l'alcalde barceloní.

stats