Política 25/07/2016

L'oposició busca un gest unitari contra la votació del procés constituent al ple del Parlament

Arrimadas demana "unitat d'acció" i contacta amb la resta de grups per preparar la votació

Ara
2 min
La reunió de la junta de portaveus just abans de començar / CRISTINA CALDERER

BarcelonaL'oposició no vol quedar-se de braços plegats davant la possibilitat que el ple d'aquesta setmana al Parlament voti les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. Aquest dilluns al matí la líder de Ciutadans a la cambra, Inés Arrimadas, demanava a PSC, CSQP i PP "unitat d'acció" i anunciava que al llarg del dia contactarà amb els líders dels tres grups per intentar consensuar una posició comuna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També des del PSC, la portaveu, Eva Granados, avisava que votar unes conclusions que parlen d'unilateralitat i "deixen el Parlament fora de la llei" és un acte "més greu" que la votació de la declaració de ruptura del 9-N. Segons la diputada socialista, que ha confiat que finalment no s'elevin les conclusions al ple, desatendre l'avís del Tribunal Constitucional (TC) seria un acte irresponsable que al PSC rebutjaran "de forma rotunda".

Per part de Catalunya Sí que es Pot, Marta Ribas ha tornat a criticar les conclusions assegurant que només busquen "el procés de continuïtat" del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i "no són fidels al que s'ha treballat durant la comissió". Ribas ha reclamat, a més, que sigui la mesa del Parlament qui decideixi si inclou les conclusions a l'ordre del dia, tot i que divendres ja va decidir inhibir-se i que siguin els diputats durant el mateix ple els qui puguin demanar si volen la inclusió del debat.

L'opció de no votar

El grup parlamentari del PP també estudia els escenaris possibles i la reacció davant cadascun dels casos. Fonts del partit expliquen que treballen amb dos escenaris: que la votació sigui pública o que sigui secreta. En funció de la via que es triï, preparen, diuen, una resposta diferent. En el cas que la votació sigui secreta, la reacció dels grups de l'oposició podria passar per abandonar el ple o fer evident que no es vota.

stats