Política 04/06/2019

L'oposició critica el triomfalisme de Torra i dona per esgotada la legislatura

La CUP demana al president que convoqui noves eleccions i el PSC adverteix que espera que se celebrin aviat

Ara
2 min
La diputada de la CUP, Maria Sirvent, aquest matí al Parlament

BarcelonaDesprés del balanç de govern del president Quim Torra, l'oposició també ha sortit a atendre la premsa per fer el seu propi diagnòstic de la legislatura. Així, la CUP ha reclamat a Torra que convoqui eleccions, mentre que els comuns han parlat d'un any "perdut", el PSC de "desgovern", i Ciutadans ha lamentat que el president presenti "una realitat tan fictícia i imaginària com la seva república".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, la diputada cupaire Maria Sirvent ha reconegut la "retòrica republicana" de Torra durant el seu balanç del primer any al capdavant de l'executiu, però ha lamentat que aquest discurs no s'hagi traduït en "polítiques sobiranes que podrien fer avançar el dret a l'autodeterminació". En una roda de premsa, ha assegurat que el Govern "ha renunciat a explorar els límits autonòmics" i és incapaç de "plantar cara a la repressió de l'Estat". "Aquest Parlament i Govern són absolutament submisos i amb prou feines poden mantenir l'estat del benestar", ha afirmat Sirvent, que ha donat per "esgotada" la legislatura: "Cal remenar les cartes i si cal amb la convocatòria d'eleccions".

La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú - Podem, Jéssica Albiach, ha definit Torra com el "millor representant del fracàs de la política de blocs", i ha demanat que aposti per una proposta política "democràtica", "àmplia" i "progressista". Deixant de banda, per tant, "l'independentisme unilateral" i els "constitucionalistes ultres".

Al seu torn, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha parlat "d'un altre any perdut per a Catalunya". "La Generalitat segueix sense comprometre's en el finançament", ha lamentat el socialista, que ha considerat un "fracàs" el Govern. "És incapaç d'aprovar i presentar uns pressupostos, s'ha posat com a objectius superar el 155 i defensar els presos i les persones a l'estranger, però oblidant defensar els 7 milions de catalans". Iceta no ha demanat explícitament la convocatòria d'eleccions, però sí que ha afirmat en roda de premsa que el PSC treballa "amb la perspectiva" que els pròxims comicis se celebrin entre l'últim trimestre del 2019 i el primer del 2020.

Per la seva banda, el diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha exigit a Torra "que la via política a Catalunya torni a la normalitat i que l'agenda política no estigui supeditada al que diguin a Waterloo". En aquest sentit, ha retret al president que presenti "una realitat tan fictícia i imaginària com la seva república". "Parla d'una economia en què les empreses creixen i l'economia va bé", ha criticat, mentre "ignora les llistes d'espera o els barracons".

stats