Eleccions 25-n
Política 11/11/2012

ERC vol l'estat propi per evitar que Madrid usi l'IRPF i l'IVA dels catalans per rebaixar impostos als rics

Oriol Junqueras ha assegurat que ERC és la garantia de la cohesió territorial de Catalunya en l'acte central del partit a l'Alt Pirineu

Acn
3 min
Junqueras, amb el candidat d'ERC per Lleida, Josep Cosconera, en el míting de Tremp. / ACN

TrempEl candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha centrat el discurs del seu míting a l'auditori La Lira, a Tremp, en els arguments econòmics que fan "urgent" la independència de Catalunya. "Els vostres IRPF i IVA serveixen perquè la Comunitat de Madrid subvencioni l'impost de patrimoni als rics", ha criticat. Junqueras ha insistit que més de la meitat dels impostos que paguen els catalans surten de Catalunya i no hi tornen mai i, davant d'aquesta situació, ha afirmat que no és estrany que hi hagi 800.000 aturats a Catalunya. D'altra banda, el candidat republicà ha aprofitat que era a Tremp per definir ERC com la garantia de cohesió territorial arreu de Catalunya. "No podem garantir un futur millor als nostres fills malgrat que paguem més que cap altra comunitat perquè l'Estat ens priva de més de la meitat dels impostos que paguem", ha lamentat el presidenciable d'ERC. "No és estrany que ens faltin recursos per a les nostres carreteres, escoles, hospitals... i que ens costi arribar a final de mes", ha destacat.

Junqueras ha insistit en el greuge comparatiu que Catalunya ha patit, almenys, durant els darrers 25 anys, en els quals "ha representat el 16% dels ciutadans de l'Estat, ha produït el 20% de la riquesa, ha pagat el 24% dels impostos i, en canvi, ha rebut menys del 10% del pressupost públic". Sobre l'impost del patrimoni que, entre d'altres, la Comunitat de Madrid subvenciona, Junqueras ha criticat que "el 43% el paguin ciutadans catalans". Una situació "injusta" que es resoldria en el mateix moment que Catalunya assolís la independència.

A més de "l'espoli fiscal", el candidat d'ERC també ha insistit en la necessitat de reequilibrar la pressió fiscal dels ciutadans i fer que les classes mitjanes i treballadores guanyin pes en la renda nacional. Així, Junqueras proposa rebaixar l'IRPF i l'IVA per a tothom i compensar els recursos que es perdrien a través d'un impost sobre les transaccions financeres i un altre sobre dipòsits bancaris, i utilitzar també l'impost de patrimoni i recuperar l'impost de successions per a les rendes més altes. Uns impostos que podrien ser temporals i que no caldria aplicar alhora.

Míting central a l'Alt Pirineu

Gràcies a aquests recursos que s'assolirien, ja sigui gràcies a la independència o per la redistribució de la pressió fiscal (o bé gràcies a totes dues coses), es podria prioritzar la inversió en recerca, en educació i també en infraestructures bàsiques. Aquest infraestructures inclouen la inversió al port de Barcelona, al de Tarragona i a l'aeroport de Barcelona, però també infraestructures arreu del territori que millorin la competitivitat de les empreses i també la comoditat dels ciutadans.

Junqueras ha aprofitat que era a Tremp en l'acte central d'ERC a l'Alt Pirineu per reivindicar les infraestructures viàries i ferroviàries bàsiques que necessita la zona, especialment entre el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça. El candidat d'ERC ha assegurat que els republicans són la garantia de la "cohesió territorial" arreu de Catalunya. La voluntat de Junqueras és que el Pirineu torni a estar entre les prioritats del govern de Catalunya i, per això, ha proposat que la delegació del Govern al Pirineu funcioni "realment", com ho va fer, segons ell, durant el tripartit. La situació actual és molt "millorable", després que el govern de CiU hagi "pràcticament desmuntat la delegació". Al costat de Junqueras també han participat en el míting el cap de llista d'ERC per Tarragona, Josep Cosconera, i altres membres de la candidatura republicana en terres lleidatanes.

Junqueras respon a Zapatero

El president d'ERC i candidat a la presidència de la Generalitat ha respost un cop acabat l'acte a Tremp a les declaracions que va fer aquest passat dissabte l'expresident espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. L'excap de govern de l'Estat va afirmar des de Camponaraia (Lleó), que "no hi ha voluntat democràtica superior que la de respectar la Constitució i les lleis". Junqueras ha explicat que si Zapatero vol dir que la Constitució està per sobre de la voluntat dels pobles "encara no ha entès el que els grecs van entendre fa 2.500 anys, que és que els pobles han de fer les lleis i no que les lleis han de coartar la llibertat dels pobles".

stats