Política 21/11/2012

El Govern demana que s'ampliï el termini per al vot per correu als EUA, on moltes paperetes no han arribat pel 'Sandy'

La vicepresidenta, Joana Ortega, lamenta l'actitud "poc receptiva" de Madrid i assegura que el Govern farà "tot el possible" perquè la Junta Electoral Central allargui fins a divendres el termini per votar des dels EUA

Ara
2 min
La participació dels catalans que van votar des de l'estranger el 2010 va ser del 13,1%, mentre que el 2006 va ser del 20,8%.

BarcelonaLa vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha opinat al programa 'L'oracle', de Catalunya Ràdio, aquest dimecres, sobre la situació de molts ciutadans catalans que viuen a l'estranger i que no han pogut votar als comicis del 25-N. "El procediment és massa complicat, i al segle XXI no té sentit que no es pugui votar electrònicament", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta i número dos a les llistes de CiU a Barcelona ha parlat dels problemes per votar que afronten els catalans que es troben als Estats Units, cosa que li ha comunicat el delegat del Govern a Nova York: molts d'ells no han rebut les paperetes, i el termini per votar s'acaba aquest dimecres. La causa és el fet que els correus s'han hagut de desviar a Miami per culpa de l'huracà 'Sandy', i el "desgavell" que això ha comportat. El Govern, ha explicat Ortega, ha fet una petició a la Junta Electoral Central en què demana que s'ampliï el termini per votar per correu als EUA. Aquest dijous els nord-americans celebren el Dia d'Acció de Gràcies i els correus no funcionaran, però divendres sí. "Farem tot el possible", ha assegurat.

"Estem a l'espera del que digui la Junta Electoral, però tampoc és que haguem tingut gaires facilitats des del ministeri", s'ha queixat, tot afegint que el ministeri no ha tingut una actitud "proactiva" ni "receptiva" envers el Govern ni cap als problemes de molts ciutadans per votar per correu.

Ortega ha lamentat que els canvis en la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) obliguin els ciutadans que es troben a l'estranger a inscriure's als consolats i ambaixades per poder votar –abans rebien les paperetes automàticament– i els problemes que això està comportant, especialment en unes eleccions que "aixequen una expectativa important" i en què, fins ara, les sol·licituds per votar per correu –és a dir, de gent que no viu a l'estranger però que no serà al seu municipi el 25-N– ja són un 45% més que en els últims comicis catalans.

stats