Política 02/02/2015

Xoc entre PP i PSOE per com ha de ser la signatura del pacte antijihadista

Els socialistes intenten evitar la imatge d'un gran pacte d'estat: Floriano demana "la màxima solemnitat" i assegura que es firmarà entre dimarts i dimecres, mentre Batet evita posar dates i donar-ne detalls

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El vicesecretari d'Organització del PP, Carlos Floriano. EFE

MadridJa fa setmanes que es va anunciar a Madrid un pacte antijihadista després de l'atemptat contra 'Charlie Hepdo' entre PP i PSOE, però la imatge d'un pacte d'estat entre els dos grans partits va posar els pèls de punta als socialistes. Des de llavors han intentat esquivar que se'ls posi en el mateix sac que els populars en aquest assumpte. Fins al punt que a Ferraz no hi ha manera que aclareixin si ja s'ha arribat a un acord final per a la proposició de llei. La secretària d'Estudis i Programes del PSOE, la catalana Maritxell Batet, ha evitat posar una data a la firma durant la roda de premsa posterior a la Comissió Permanent del partit. El número tres del PP, en canvi, s'ha tirat a la piscina i ja ha avançat que la firma serà "imminent", entre dimarts o dimecres. En aquest sentit, ha demanat al PSOE que el pacte antijihadista es firmi "de la manera més solemne possible".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat sobre si el problema per segellar definitivament l'acord amb el PSOE és precisament el format de l'acte o la referència a la presó permanent revisable (la cadena perpètua) que els socialistes consideren una "línia roja", el vicesecretari d'Organització del PP ha afirmat que no coneix els detalls perquè no està personalment a la negociació, tot i que sí que li consta que l'acord està molt a prop".

Des del PSOE s'espera tancar "avui o demà" l'acord amb el govern de Mariano Rajoy, tot i que encara quede "qüestions per resoldre" referides a la "línia vermella" sobre la cadena perpètua. Batet ha assenyalat que tant Rajoy com el líder socialista, Pedro Sánchez, tornaran a parlar abans que es tanqui l'acord. "No sé si el pacte es podrà firmar avui o demà. El més rellevant és arribar a un acord i, si o pot ser avui i és demà, no és de gran transcendència", ha apuntat la dirigent socialista. Sobre si la firma serà a la Moncloa o al Congrés, ha assenyalat que els aspectes formals o l'escenificació de l'acord és quelcom que els socialistes no volen abordar fins que no s'hagi arribat a un acord.

stats