EL NOU FINANÇAMENT
Política 26/06/2012

El pacte fiscal s'encalla

La negociació per al pacte fiscal ha entrat en una fase de gel. L'oposició lamenta la falta de negociacions amb el Govern i CiU es debat internament entre sumar el PSC a l'acord o bé tirar pel dret amb ERC.

Oriol March
3 min
LA SEGONA PART DE LA CIMERA El dia 12 de juliol els partits catalans es tornaran a reunir, com ja van fer el 30 de maig, per acabar de perfilar el nou model de finançament que aprovarà el Parlament a finals de juliol. La segona trobada -a la qual també assistiran Artur Mas, Andreu Mas-Colell i Francesc Homs, a la fotografia- serà l'última oportunitat per al consens.

BARCELONA.Falten trenta dies i el més calent és a l'aigüera. Aquest és, a dia d'avui, l'escenari de les negociacions entre els partits catalans per al pacte fiscal quan falta un mes perquè el Parlament voti la proposta definitiva de nou model de finançament al ple que tancarà la temporada de la cambra catalana. Segons indiquen des del Govern, les converses són constants amb tots els partits, però des de l'oposició assenyalen que, si bé hi ha alguna conversa, la negociació com a tal és inexistent. Ho atribueixen, i dirigents de CiU ho admeten, al fet que la federació no té clar cap on anar: si optar per sumar-hi el PSC -diluint el model i oblidant el concert- o bé tirar pel dret amb ERC renunciant a ampliar el consens.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És aquest el dilema hamletià que protagonitza els debats a la federació nacionalista. Sectors de CDC volen prémer l'accelerador de bracet dels republicans i ICV, els dos partits que van donar suport a les conclusions de la comissió parlamentària del concert que s'emmirallava en el model basc i navarrès. "¿Si ja tenim una majoria sòlida, per què ens hem de preocupar de sumar-hi la resta?", es pregunten, en privat, destacats dirigents convergents. Però l'ànima pactista que encarna Josep Antoni Duran i Lleida, líder d'Unió, els té ara per ara frenats.

La importància d'ERC

"Tenir els republicans al sac és importantíssim, perquè són els garants d'un nou model", assegura un membre de l'executiva convergent. La proposta d'ERC és de màxims, i en determinats sectors de CDC ja els va bé per mantenir l'exigència interna, i més en un moment en què Duran malda per sumar-hi els socialistes mentre obre la porta a aplicar el pacte fiscal "quan ja hagi passat la crisi". El silenci a CDC és manifest -les intervencions del seu secretari general, Oriol Pujol, arriben amb comptagotes- perquè no es vol entrar en col·lisió amb els socis. Només la campanya interna per la Hisenda pròpia sobresurt d'entre la discreció que impera en tot el que té a veure amb el pacte fiscal.

Segons asseguren des de l'entorn de Pujol, la importància estratègica de mantenir ERC al costat també té a veure amb la gestió de l'endemà. És a dir: el moment en què -si s'atenen les mostres públiques del govern espanyol i del seu president, Mariano Rajoy, dels últims mesos- Espanya digui no al pacte fiscal. "Si hem de fer una consulta per legitimar el nou model davant la negativa de Madrid, hem de tenir els republicans al nostre costat", indiquen les mateixes fonts convergents.

És aquest el joc que du a terme Pujol des de la secretaria general, segons aquestes fonts: pressionar el PSC brandant el suport assegurat d'ERC i ICV. I, si els socialistes no s'avenen a apropar-se al consens ja existent, que quedin retratats i en fora de joc. Aquesta estratègia, però, topa amb la voluntat de pràctica unanimitat que ha defensat sempre CiU a l'entorn del pacte fiscal. Això vol dir sumar-hi el PSC, segona força al Parlament, per guanyar força negociadora quan el model arribi a la taula de Rajoy.

Però per arribar a aquest punt encara queda feina. Molta feina. El Govern es mostra ferm i reclama la clau de la caixa i la recaptació de tots els impostos, mentre que el PSC no passa de l'Agència Tributària consorciada amb presidència catalana. I avisa: "Mas ha de triar entre nosaltres i ERC", verbalitzava Navarro diumenge a l'ARA. Una disjuntiva que fa ballar el cap a CiU des de fa setmanes.

Contra el pacte CiU-ERC

La peça del PP també és important en aquesta partida d'escacs que, ara per ara, està enrocada. "Intentarem evitar des del primer dia un acord entre CiU i ERC per al pacte fiscal", va advertir ahir Alícia Sánchez-Camacho, presidenta dels populars a Catalunya. Sánchez-Camacho fa setmanes que demana al Govern que presenti un document amb els punts claus de la seva proposta de nou finançament. "Cal una fórmula plural i viable que no passi per un acord de CiU només amb els independentistes", va alertar.

A ERC, en canvi, estan preocupats per què triaran els nacionalistes. "Les pròximes setmanes veurem si triomfen les tesis de Mas o les de Duran", va raonar Marta Rovira, secretària general. Laia Ortiz, portaveu d'ICV, va apostar ahir pel consens i va rebutjar la dicotomia PSC-ERC plantejada per Navarro.

Consens amb els socialistes o tirar pel dret amb republicans i ecosocialistes. Aquesta és la disjuntiva a la qual s'enfronta CiU i que determinarà el futur i la forma de la proposta de pacte fiscal que surti del Parlament de Catalunya. El desenllaç serà a finals de juliol.

stats