POLÍTICA
Política 28/03/2012

Mas-Colell defensa la seva balança fiscal com "l'única correcta" davant les acusacions del PSC

Els socialistes han acusat el Govern d'utilitzar una metodologia "que amaga els càlculs"

Efe
2 min

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha defensat aquest dimecres el càlcul de la balança fiscal de Catalunya pel criteri del flux monetari neutralitzat com "l'única metodologia correcta" en temps de desequilibri financer i d'elevat dèficit públic de l'Estat, davant les crítiques dels socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El mètode de càlcul utilitzat en aquest cas –i comunicat el passat 12 de març– va ser el de flux monetari, que el Govern considera més fidedigne perquè posa èmfasi en el que l'Estat realment es gasta en un territori determinat. No obstant això, el PSC va acusar el Govern d'amagar un dels càlculs possibles de la balança fiscal, l'anomenat flux monetari no neutralitzat, que per a 2009 llança un dèficit fiscal del 0,4% del PIB català, equivalent a 791 milions d'euros.

Mas-Colell ha sortit al pas de les crítiques del PSC alertant que "si el desequilibri fiscal públic de l'Estat és considerable, només hi ha una metodologia correcta, que és la neutralitzada". El conseller d'Economia ha explicat el "correcte funcionament", ja que quan hi ha dèficit públic l'Estat demana diners prestats, amb aquests diners fa coses que es distribueixen pels diferents territoris, que al seu torn reben una despesa que procedeix d'aquests diners prestats, que s'acumulen com a deute i que després cal pagar "amb els interessos corresponents". Per tant, Catalunya veu imputats part d'aquests interessos en calcular les balances.

Això no obstant, la metodologia no neutralitzada evita territorialitzar el préstec, un criteri que quan el dèficit o el superàvit és pràcticament zero amb prou feines té incidència en la xifra final de la balança fiscal. "Però és evident que amb un dèficit públic de l'Estat del 8,5% el 2009, és imperatiu territorialitzar el préstec", ha subratllat el conseller.

Al final de la seva intervenció la diputada socialista Rocío Martínez-Sampere ha demanat la paraula per deixar clar que el PSC "no qüestiona en cap cas que Catalunya té un dèficit fiscal estructural massa elevat". Per contra, sí que ha reprotxat al Govern que no hagi recorregut al mateix grup d'experts que va elaborar l'anterior balança fiscal i hagi "silenciat" un dels càlculs possibles.

stats