NOU FINANÇAMENT
Política 25/07/2012

El PSC queda fora del consens pel concert

Els socialistes s'abstindran en els punts clau del document final pactat per CiU, ICV i ERC

Roger Tugas
2 min
El líder parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, conversa amb Artur Mas al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaCiU, ICV-EUiA i ERC ja tenen tancat el document que votaran en el ple del pacte fiscal d'aquest dimecres. La proposta dels tres partits que ja van votar les conclusions de la comissió del concert està estructurada en set punts i dibuixa un model que reconeix l'Agència Tributària de Catalunya com "l'única administració responsable" de "la gestió tributària (exacció, gestió, recaptació, liquidació, revisió, sanció i inspecció) de tots els tributs suportats a Catalunya", que tan sols "hauria de col·laborar administrativament amb altres administracions de caràcter local, estatal i europeu, especialment contra el frau fiscal". De la mateixa manera, les tres formacions han pactat que "la Generalitat ha de disposar de plena capacitat normativa i responsabilitat fiscal sobre tots i cadascun dels impostos suportats a Catalunya". Un cop feta la recaptació, el Govern hauria de pagar l'aportació catalana a l'Estat en concepte del cost de les seves competències o els serveis comuns i prestats que afecten Catalunya i que li són propis, i en concepte de cooperació interterritorial, una quantitat que ha de ser revisada quinquennalment i de forma bilateral amb l'Estat. De la mateixa manera, la Generalitat pagaria una contribució a la solidaritat amb la resta de l'Estat destinada "als serveis bàsics de l'estat del benestar, tenint en compte l'esforç fiscal". Així, el Parlament reclamarà la caixa i la clau de la caixa per a la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més dels vots afirmatius de CiU, ICV-EUiA i ERC a tot el document, el PSC també hi donarà suport majoritari, però fonts socialistes confirmen que s'abstindran, entre d'altres, en els punts nuclears que defineixen la Hisenda pròpia, com el que fixa l'Agència Tributària catalana com l'única a Catalunya i el que defineix la quota de retorn a l'Estat pels serveis prestats. Això els deixarà fora del consens global i, previsiblement, del grup de treball que aquest 2012 ja iniciarà les negociacions amb l'Estat al costat del Govern.

Alguna de les novetats incorporades en el procés d'esmenes és la inclusió de la necessitat d'establir un sistema de finançament dels ens locals i la de la voluntat d'aconseguir "la màxima implicació activa de tots els sectors polítics, econòmics i socials de Catalunya al voltant del present acord", així com el trasllat "a les institucions europees la naturalesa i els objectius del mateix". Així, ICV-EUiA ha renunciat a incloure el pacte social dins el document, un element que els allunyava de CiU, tot i que tampoc hi consten les referències a les polítiques d'austeritat que incomodaven els ecosocialistes.

stats