PACTE FISCAL
Política 29/05/2012

Homs: "El Govern no té pla B al pacte fiscal"

"Alguns tenen la dèria de trobar la discòrdia entre CDC i UDC", ha afirmat el portaveu de l'executiu català, que veu la Hisenda pròpia com un "objectiu molt clar" per als dos partits

R. Tugas / O. March
2 min

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, ha afirmat aquest matí, un dia abans de la cimera de líders polítics pel pacte fiscal, que l'executiu català "no té pla B" a la negociació del nou finançament. Homs, per tant, ha volgut enterrar del tot la polèmica entorn les crítiques del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i de la vicepresidenta del Govern, la democristiana Joana Ortega, cap a l'anunci d'Artur Mas d'una llei de l'Hisenda pròpia si falla el pacte fiscal. "El Govern està concentrat en l'objectiu del pacte fiscal, amb un suport parlamentari ampli", ha assegurat el portaveu de l'executiu. Davant les possibles divergències entre CDC i UDC en el model a negociar, ha subratllat que "hi ha un programa que és compartit i que sustenta el Govern, el de CiU, que configura el pla de Govern, i les coses hi són molt clares". I dins el programa, ha destacat que hi ha un "objectiu molt clar de la Hisenda pròpia". "Alguns tenen la dèria de trobar la discòrdia entre CDC i UDC", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera, Homs ha recordat, tot i buscar més consens, que ja hi ha "una gran majoria parlamentària que té les idees clares" entorn del pacte fiscal i en relació amb el document aprovat en la comissió d'estudi per CiU, ICV-EUiA i ERC, en la línia del concert econòmic. De fet, aquest document, juntament amb l'informe de l'Institut d'Estudis Econòmics, la proposta del Carec i les últimes balances fiscals seran els textos bàsics per a la discussió de demà. Segons l'esquema de Mas, en la cimera es tractarà el diagnòstic del model de finançament i el dèficit fiscal, la possibilitat de disposar d'un model propi al marge del règim comú, els punts clau que ha d'incloure el pacte fiscal –l'administració tributària, la capacitat normativa, la quota de retorn...– i, finalment, l'estratègia negociadora amb l'Estat.

Tot i això, Homs ha presagiat que el debat "no es resoldrà fins al ple del Parlament", que és fins quan hi haurà converses. En la cimera participaran: per part del Govern, Mas; el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el mateix Homs, i, per part de CiU, el líder de CDC, Oriol Pujol, i Duran. La resta de partits podran portar un acompanyant, a més del dirigent que es va reunir amb Mas en la roda de trobades prèvies.

stats