Política 26/07/2019

Retiren de matinada la pancarta en suport als presos independentistes de l'Ajuntament de Tarragona

No ha estat penjada ni 24 hores, després que ahir el govern municipal complís l'acord del plenari

Ara
2 min
Balcó de l'Ajuntament de Tarragona mentre uns operaris pengen la pancarta.

BarcelonaNi tan sols 24 hores s'ha mantingut la pancarta en suport als presos independentistes al balcó de l'Ajuntament de Tarragona. Després que ahir el govern municipal donés compliment a l'acord del plenari que instava el consistori a col·locar-la, un grup de persones ha retirat la matinada d'aquest divendres el símbol en suport als presos independentistes. A hores d'ara, la Guàrdia Urbana està investigant els fets, tot i que el col·lectiu espanyolista 'Resistencia Alta Tabarnia' ja s'ha atribuït l'acció a través de les xarxes socials: "L'ajuntament de Tarragona desperta més neutre, perquè tots els veïns puguin sentir-se'l seu", han defensat.

D'acord amb els primers indicis, cap als volts de les cinc de la matinada un grup de persones hauria arrencat la lona, que penjava a la balconada dels consistori des de dijous a les 11 del matí. Sembla que els responsables s'haurien ajudat d'un pal llarg amb un objecte tallant lligat a un dels extrems per a poder arrencar la pancarta. De fet, segons han corroborat fons de la institució municipal, el guàrdia nocturn de l'Ajuntament hauria sentit soroll a la plaça de la Font, on hi hauria vist el grup de persones. El responsable de seguretat sembla que hauria avisat ràpidament el cos de policia local però, en arribar, ja no s'haurien trobat ningú.

Donar compliment a l'acord municipal

El balcó de l’Ajuntament de Tarragona tenia penjada des d’aquest dijous al matí una pancarta amb el lema "Llibertat presos polítics!" La tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Laura Castel (ERC), va justificar l’acció al considerar que es tractava “d’un acte de democràcia”, pel fet que complia un acord del plenari. També va expressar que és una “reivindicació dels drets humans, i això entrava dins la llibertat d’expressió”.

El ple tarragoní va acordar la setmana passada penjar al balcó la pancarta de suport als presos polítics gràcies al vot de qualitat de l'alcalde Pau Ricomà (ERC), que va decantar la balança després de l'empat a 14 vots. Va ser l'absència d'un regidor socialista el que va provocar l'empat i, després que l'alcalde s'inclinés a favor de penjar la pancarta, el regidor del Partit Popular, José Luís Martín, va anunciar que presentaria una altra moció instant que es tregui el símbol. ERC, Junts per Tarragona i la CUP van votar a favor de penjar la lona, mentre que el PSC, Ciutadans i el PP hi van votar en contra.

Després de penjar la pancarta, la tinent d'alcalde Laura Castel també va deixar clar que, si hi hagués un nou acord de ple en el qual se'n demana la retirada, també el compliran. Així doncs, si prosperava la moció dels populars, el govern municipal estava disposat a treure la lona de l'ajuntament tarragoní d'aquí un parell de mesos, ja que el pròxim plenari està previst per a finals de setembre. Si es tornés a votar, sense l'absència del regidor socialista, hi hauria una majoria de PSC, Ciutadans i PP a favor de despenjar la pancarta, ja que En Comú Podem es tornaria a abstenir.

Amb Tarragona, i abans que el grup espanyolista l'enretirés, tres de les quatre capitals provincials catalanes tenen penjat algun símbol independentista. Girona ja en tenia des de l'anterior mandat de Marta Madrenas i a Lleida l'alcalde Miquel Pueyo (ERC) també va penjar-la a la Paeria en una de les primeres mesures del nou govern municipal.

stats