El PP nega tenir res a veure amb els papers originals de Bárcenas

En un comunicat, el partit assegura que "desconeix" les anotacions i "no la reconeix" com a comptabilitat d'aquesta formació política

El PP ha insistit aquest dimarts al matí que no té res a veure amb els papers de Bárcenas, que des d'avui s'han convertit amb els papers originals de Bárcenas, després que el diari 'El Mundo' hagi publicat un full arrencat suposadament de la llibreta de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, que provaria la comptabilitat B al partit i els sobresous en negre.

En un comunicat, el PP assegura: "Davant la publicació en un mitjà de comunicació d'uns apunts manuscrits suposadament relacionats amb la comptabilitat d'aquesta formació política, el Partit Popular reitera que desconeix aquestes anotacions i el seu contingut, i no la reconeix, en cap cas, com a comptabilitat d'aquesta formació política". Afegeix el comunicat: "La comptabilitat del Partit Popular al llarg de tots aquests anys és única, s'ha fet en els termes previstos per la legislació de partits polítics i ha estat sotmesa a la fiscalització del Tribunal de Comptes. Aquesta mateixa comptabilitat es troba a disposició de la justícia des que ens va ser reclamada i és coneguda per tota l'opinió pública".

I conclou: "El PP també vol reiterar que totes les retribucions als càrrecs i personal del partit s'han realitzat sempre d'acord amb la legalitat i complint les obligacions tributàries corresponents. El PP nega, per tant, el pagament a persones concretes de retribucions diferents de les incloses en les nòmines mensuals, amb les corresponents retencions fiscals i a la Seguretat Social. El PP ha estat en tot moment a disposició de la justícia i manté la seva col·laboració perquè pugui dur a bon terme les seves investigacions amb la màxima celeritat possible".

"Les mentides no es documenten"

Ahir mateix, la secretària general, María Dolores de Cospedal, va dir, arran de les amenaces de l'extresorer, que "les mentides no es documenten" i que no tenia cap por que Bárcenas fes pública la documentació que assegura tenir. Cospedal va assegurar que "tot és absolutament fals i un disbarat monumental".

Per si de cas, Cospedal va recordar que si avui Bárcenas és a la presó no és per res del que es va publicar diumenge, sinó "per motius que afecten directament la seva persona". La número dos del PP va presumir de tenir una comptabilitat "clara i diàfana que coneix tot Espanya". Fins i tot va arribar a dir que cap dels organismes que els han d'auditar hi ha trobat "mai" cap "taca d'il·legalitat".

En mans del jutge

El diari 'El Mundo' publica aquest dimarts papers originals de la comptabilitat B del Partit Popular. El director del diari, Pedro J. Ramírez, ha informat que ahir mateix va lliurar a l'Audiència Nacional un full escrit a mà per les dues cares arrencat d'un quadern, en què "es poden apreciar diversos moviments comptables", segons detalla el diari. Fonts judicials han confirmat a Efe que ahir a la tarda Ramírez va registrar documentació relativa al cas, però no van precisar quins papers eren. L'editorial d''El Mundo' constata avui: "Ja ningú podrà dir que són només fotocòpies".

Els originals d''El País'

El manuscrit lliurat és el primer original que s'ha posat a disposició del jutge Pablo Ruz, que instrueix el cas Gürtel, i, en una peça separada, la suposada comptabilitat B al PP. De fet, el full arrencat de la llibreta publicat aquest dimarts per 'El Mundo' formen part dels papers que 'El País' va publicar el 31 de gener i que, segons recorda avui 'El País', la justícia ja havia validat. La diferència és que en aquest cas és un full original –les anotacions es veuen en color blau– i no pas fotocòpies de la llibreta de l'extresorer.

Pagaments en negre a Rajoy

Els originals de Bárcenas mostren el pagament de sobresous a Mariano Rajoy els anys 1997, 1998 i 1999, quan era ministre d'Aznar. Aquestes percepcions haurien vulnerat la llei d'incompatibilitats del 1995, que prohibia qualsevol ingrés extra, públic o privat als membres del govern espanyol. Segons la comptabilitat de l'extresorer, també van cobrar sobresous de forma il·legal el llavors secretari general del PP, Francisco Álvarez-Cascos; Rodrigo Rato, vicepresident econòmic; Jaime Mayor Oreja, ministre de l'Interior, i Javier Arenas, titular de Treball.

La "bomba" de Bárcenas

L'extresorer del PP va descriure diumenge passat a 'El Mundo' el finançament il·legal del PP i els seus contactes amb Rajoy. "Bárcenas em va explicar que el que s'ha publicat fins ara no és si no una petita part de la documentació que es troba al seu poder". Aquest és un dels fragments de l'article 'Quatre hores amb Bárcenas', signat pel director del diari, Pedro J. Ramírez. Assegura que l'extresorer del PP –que resta en presó provisional des del 27 de juny– li va explicar que si es fes pública la documentació que té sobre el finançament irregular del PP, els sobresous en negre a alts dirigents del partit i altra informació molt compromesa podria fer "caure el govern" de Mariano Rajoy.

Més continguts de