Política 08/03/2016

Del suspens a l'aprovat pels pèls: el nombre de diputades al Parlament passa del 38,5% al 42,2%

L'onzena legislatura de la cambra catalana compta amb 57 diputades, cinc més que en el seu inici, i la CUP passa de ser el grup menys paritari al que ho és més

Albert Rigol
3 min
El ple del Parlament durant la votació de les mocions / ACN

BarcelonaEl Parlament de Catalunya és més paritari ara que al principi de la legislatura, fa només quatre mesos i escaig. Gràcies a la renúncia d'escons, en què alguns han estat substituïts per dones, el nombre de diputades a l'hemicicle ha passat de 52 a 57. Aquest canvi ha provocat que l'onzena legislatura sigui la tercera més equitativa entre homes i dones, per darrere de les dues anteriors, quan el nombre de diputades va arribar a 59 i 58.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest baix índex de dones a la cambra en l'inici de la legislatura s'explica per les llistes de les diferents circumscripcions. Tot i respectar la paritat a què obliga la llei d'igualtat estatal del 2006, com que al capdavant d'aquestes llistes hi havia més homes que dones i tots els partits, a excepció de Junts pel Sí, van treure 4 o menys persones en les llistes de Tarragona, Lleida i Girona, el nombre de dones ha estat inferior que la seva representació en les demarcacions.

L'evolució del Parlament

Al llarg de la història que configuren les onze legislatures del Parlament, la presència de dones ha anat en augment. Tot i això, malgrat la positiva i necessària evolució, la tònica encara és la mateixa: hi ha més homes que dones.

Segons informa la mateixa cambra, a l'inici de la primera legislatura només hi havia 7 diputades (5,2%), xifra que al llarg dels anys ha anat incrementant fins al 2010, en què es va arribar a les 59 diputades (43%), en la que va ser la legislatura més paritària de la història.

El Parlament actual, aprovat

Segons la llei 17/2015, la llei d'igualtat efectiva entre homes i dones, que es va aprovar el 8 de juliol de l'any passat, "la representació i la participació paritària de dones i homes en tots els àmbits de presa de decisions és un requisit necessari per aconseguir una societat realment democràtica. Per això els poders públics han de prendre les mesures necessàries i adoptar les estratègies apropiades per garantir-ho".

Segons aquesta mateixa llei, cap dels dos sexes ha de tenir un presència superior al 60% ni inferior al 40% del total, un fet que no es complia al començament de la legislatura, quan el nombre de diputades representava el 38,5%.

La paritat segons el grup parlamentari

Des de l'inici de la legislatura, la CUP ha passat de ser el grup parlamentari amb menys representació femenina a esdevenir el més paritari. Després de la renúnica a l'escó per part de tres diputats, i que fossin substituïts per tres dones, la formació anticapitalista compta ara amb 6 diputades (60%).

En segon lloc hi ha CSQEP, amb 5 diputades d'11 possibles, en què les dones representen el 45,5% de la formació. El PSC va començar la legislatura sent el partit amb més representació femenina sobre el total d'escons, 7 de 16 (43,75%), però la renúncia d'escons ha acabat situant els socialistes en la tercera posició. JxSí compta amb 26 diputades en 62 escons (41,93%) i esdevé el tercer grup parlamentari menys paritari.

Els partits que tenen menys dones a les bancades del Parlament són el PPC i Ciutadans. La presència de dones en aquests dos partits és inferior al 37%: 4 d'11 per als populars (36,36%) i 9 de 25 (36%) per a la formació taronja.

Mentre que Ciutadans i la CUP són els únics grups que compten amb dones al seu capdavant, ja que Inés Arrimadas i Mireia Boya en són les presidentes, respectivament, només 11 de les 28 comissions del Parlament estan presidides per dones. A més, en les eleccions del 27-S, Arrimadas va ser l'única dona candidata.

stats