Política 20/04/2018

El Parlament britànic rebutja que Rússia fomentés l'independentisme

Un estudi desmunta la tesi del diari 'El País' sobre la ingerència russa en el Procés

Ara
2 min
Assange-alerta-internet-impedir-votacio_1876622596_51859899_1500x1000

BarcelonaRússia no era una aliada de l'independentisme. Així ho posa en relleu el Parlament britànic, que ha presentat l'informe d'un expert nord-americà en xarxes socials, M.C McGrath, que desmunta la tesi defensada pel diari 'El País', que el mes d'octubre publicava que Rússia fomentava l'independentisme a través de webs de notícies falses i piulades massives favorables el Procés. El text assegura que la teoria de la ingerència dels russos es basa en una recerca "descuidada i esbiaixada".

L'informe del Parlament britànic afirma que la teoria de la conspiració defensada per 'El País' se sustenta en arguments "febles i imprecisos". En aquest sentit, conclou que "hi ha falta de precisió en les eines d'anàlisis digital", que la metodologia d'investigació "és dubtosa", que "s'ignora l'existència de robots o perfils falsos que difonen missatges contraris a la independència" i que "s'exagera la influència d'activistes com Julian Assange". El document manté que les afirmacions dels autors de "la tesi de la conspiració" estan plenes "d'errors atroços" i, per demostrar-ho, posa d'exemple l'anàlisi del perfil del fundador de Wikileaks. L'article d''El País' explica que una auditoria de TwitterAudit revela que un 59% dels seguidors d'Assange són perfils falsos i, segons l'informe del Parlament britànic, "aquesta afirmació és completament inexacte" perquè es basa en dades extretes d'anys abans que Assange comencés a piular: "Assange va començar a tuitejar el 14 de febrer del 2017 i les dades són del 12 de febrer del 2014", explica.

El document que desmunta la teoria de la ingerència russa destaca que només es tenen en compte els tuits, retuits i informacions que atien l'independentisme, però que, en canvi, es passa per alt la difusió de missatges anticatalanistes que també estan impulsats per bots. De fet, destaca un tuit d'un compte anomenat @marilena_madrid que va tuitejar una notícia de l''ABC' en què evidenciava que Puigdemont començava una gira per Europa buida de suports i de reunions. Aquesta piulada es va retuitejar 15.000 vegades, però només va tenir 99 'm'agrada'. Segons M.C McGrath, aquest compte respon a un robot perquè "normalment" els perfils automatitzats tenen molts retuits i pocs 'm'agrada'.

L'escrit s'ha elaborat després que aquest diari participés en una comissió d'investigació al Parlament britànic sobre l'ús de les 'fake news' i el seu impacte en els processos electorals, en què es pretenia descobrir si Rússia va intervenir en el procés català de la mateixa manera que ho va fer amb la campanya a favor del Brexit. L’informe publicat pel Parlament britànic el signa el director de l’organització Transparency Toolkit, amb seu als Estats Units, que ajuda periodistes i grups de drets humans a recollir, analitzar i comprendre dades en línia, incloent-hi les dades de les xarxes socials.

Llegeix aquí l'informe que desmunta la conspiració russa amb el Procés
stats