Política 31/05/2018

El Parlament constitueix les comissions legislatives sis mesos després de l'inici de la legislatura

JxCat, i Ciutadans presideixen la majoria de grups de treball

Ara
3 min
El parlament constitueix les comissions legislatives sis mesos després de l'inici de la legislatura

BarcelonaEl Parlament ha constituït avui les catorze comissions legislatives d'aquesta dotzena legislatura i tres més de seguiment. Aquestes disset comissions, que el ple va aprovar la setmana passada, se sumen a les set que ja es van constituir a l'abril, que són les creades pel reglament o per llei i la d'investigació dels atemptats jihadistes del 17 i el 18 d'agost del 2017 a Barcelona. El president, Roger Torrent, assistit pel secretari general de la cambra, Xavier Muro, i el lletrat corresponent, ha presidit l'inici de cada sessió constitutiva, en què els diputats ratifiquen els presidents de cada comissió i n'elegeixen també els vicepresidents i secretaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'acord amb la distribució que van aprovar ahir la mesa i la junta de portaveus, pel que fa a les comissions legislatives, les presidències de les comissions d'afers institucionals, d'interior i d'empresa i coneixement corresponen a Cs; les d'economia i hisenda, d'acció exterior, relacions institucionals i transparència, de cultura i d'agricultura, ramaderia, pesca i alimentació, a JxCat; les d'ensenyament, de salut i de treball, afers socials i famílies, a ERC; les de territori i de polítiques digitals i administració pública, al PSC-Units, i les de medi ambient i sostenibilitat i de justícia, a CatECP. Pel que fa a les de seguiment, correspon a Cs la presidència de la de polítiques de joventut; a JxCat, la d'igualtat de les persones, i a ERC, la d'infància.

Cada comissió estarà formada per 21 diputats, el mateix nombre que en la legislatura anterior: sis de Cs, cinc de JxCat, cinc d'ERC, dos del PSC, un de CatECP, i dos per al Grup Mixt -que comparteixen PP i la CUP-.

Les primeres comissions legislatives que s'han constituït han sigut la d'afers institucionals, que presidirà Jean Castel (Cs), i la d'interior, al capdavant de la qual hi haurà Matías Alonso, també de la formació taronja. La diputada de JxCat Aurora Madaula presidirà la d'Acció Exterior (amb la vicepresidència de David Rodríguez d'ERC); i Josep M. Jové (ERC) liderarà la d'Ensenyament (amb Imma Garrido a la vicepresidència). Pel que fa a la comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat la presidirà Yolanda López, de Catalunya en Comú Podem. A la vicepresidència, hi haurà el diputat David Beltrán i a la secretaria, Rosa Maria Ibarra (PSC); mentre que al capdavant de Territori hi haurà Assumpta Escarp (PSC) i Sergio Sanz a la vicepresidència (Cs). La comissió de Salut la presidirà Maria Assumpció Lailla (ERC); mentre que a la vicepresidència hi haurà Xavier Quinquillà (JxCat); i la de Cultura Lluís Font (JxCat), amb Elisenda Alamany (comuns) a la vicepresidència. Al capdavant de Justícia hi serà Joan Josep Nuet (a En Comú-Podem), Carmen de Rivera (Ciutadans) vicepresidenta. Laura Vílchez (Cs) ha estat nomenada presidenta de la Comissió d'Empresa, amb la vicepresidència de Jordi Terradas (ERC). Al capdavant de Treball, Afers Socials i Família hi haurà Montserrat Fornells (ERC) amb vicepresidència de JxCat (Josep Maria Forné). Fornells ha recordat la consellera Dolors Bassa, "que abans presidia aquesta comissió i avui està empresonada", en la seva intervenció per agrair el càrrec. Raúl Moreno (PSC) ha estat nomenat cap de la comissió de Polítiques Digitals -de nova creació- i Alfonso Sánchez (Ciutadans) vicepresident.

Per altra banda, s'han constituït les tres comissions de seguiment. Marc Solsona (JxCat) serà al capdavant de la comissió d'Agricultura, amb Ferran Civit (ERC) de vicepresident. Pel que fa a Igualtat de les persones, Montserrat Macià (JxCat) en serà la presidenta i Marta Moreta i Rovira (ERC) vicepresidenta. En la comissió de Polítiques i Joventut, serà presidida per Nacho Martin Blanco (Ciutadans), amb la vicepresidència de Andrea Levy (PP). Martin Blanco ha assegurat en una intervenció que treballarà la problemàtica de "la radicalització dels joves" i la "visió de gènere". Finalment, liderarà la comissió de la Infància Mada Casamitjana (ERC), que també ha dedicat un record a Dolors Bassa: "Jo la vaig substituir a la llista", ha afirmat: "Que les diferències polítiques no impedeixin que poguem fer molta feina".

Comissions no legislatives

Pel que fa a les comissions no legislatives - és a dir, les creades per reglament o per llei que es van constituir a l'abril, també s'han fet canvis. Per acord de la Mesa i la Junta de Portaveus, s'ha designat Cs com a president de les de Control de l'Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i de la Sindicatura de Comptes i a JxCat per la de l'Estatut dels Diputats.

De la mateixa manera, el PSC-Units passa a presidir la del Síndic de Greuges i el Grup Mixt la de Peticions, mentre que les comissions de Reglament i de Matèries Secretes i Reservades estan reservades al president del Parlament.

stats