Política 06/10/2016

El Parlament vota contra la “judicialització sobre el dret a decidir”

PSC vota en contra de la proposta com PP i ciutadans.

Marta Mollfulleda
2 min
Carme Forcadell al Parlament

BarcelonaEl mateix dia que el Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem han mogut fitxa contra Carme Forcadell i Francesc Homs Tribunal SupremCarme ForcadellFrancesc Homs per tirar endavant el procés independentista, el Parlament de Catalunya ha aprovat una proposició contra "la judicialització sobre el dret a decidir per part de l’Estat espanyol" que va ser presentada per Junts pel Sí, CUP i CSQP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposició expresa el compromís del Parlament per defensar “tots els càrrecs electes amenaçats per les institucions jurídiques i policials de l’Estat espanyol” per expressar o permetre l’expressió “de qualsevol opció política democràtica”. El text també dóna suport explícit a la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i als membres de la Mesa en l’exercici de les seves funcions igual que a l'expresident Artur Mas, a les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega i a Francesc Homs per les causes judicials obertes arran de la consulta del 9 de novembre. Aquesta proposició s'ha aprovat amb els 83 vots a favor de JxSí, la CUP i CSQP. El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, va demanar a la presidenta del Parlament que es lleguís la proposta en veu alta abans de ser sotmesa a votació, a diferència de la resta, que s'anaven votant sense ser llegides.

Poques hores abans que s’aprovés la proposició, s'ha conegut la decisió del Tribunal Suprem de demanar permís al Congrés dels Diputats per jutjar al portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català, Francesc Homs, pel 9-N i la demanda del Tribunal Constitucional d’actuar contra Carme Forcadell per sotmetre a votació plenària les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent.

El PSC, aquest cop, en contra

Tot i que aquest dilluns el president del PSC, Àngel Ros, va lamentar "la judicialització" de la política al donar-se a conèixer la voluntat de la Fiscalia d’inhabilitar a l'expresident Artur Mas i a les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, avui els diputats socialistes al Parlament han votat en contra d’aquesta resolució. Fonts del PSC han justificat que JxSí i la CUP no poden esperar el seu suport quan aposten per "la via de la unilateralitat".

El vot del PSC en aquesta proposició era especialment important, ja que el Suprem ha demanat que el Congrés es pronunciï i els socialistes hauran de tornar a votar a la Cambra Baixa. Aquesta votació hagués provocat contradiccions si aquest dijous el PSC hagués votat a favor de la proposta contra la judicilització.

stats