POLÍTICA
Política 27/02/2013

El Parlament se salta el veto de l'Estat i aprova la tramitació de l'impost als dipòsits bancaris

El conseller Mas-Colell deplora "l'atac" del govern espanyol a l'autonomia financera de la Generalitat amb l'impost a tipus zero creat pel govern espanyol. L'oposició deplora que el Govern encara no hagi presentat els pressupostos del 2013

M. Colomer
2 min

BarcelonaLlum verda del Parlament a la tramitació de l'impost als dipòsits bancaris com a proposició de llei, malgrat el veto de l'Estat a aquesta taxa bancària, que en canvi ha avalat el Tribunal Constitucional per a altres autonomies com Extremadura. L'impost, aprovat inicialment com a decret de llei, resta ara suspès pel recurs que va presentar el govern espanyol del PP al Tribunal Constitucional. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha defensat la necessitat de l'impost que preveu el pacte de governabilitat, i que CiU havia rebutjat anteriorment. Per Mas-Colell, l'asfíxia financera de la Generalitat en justifica ara l'aplicació, i més quan la previsió apunta a un pressupost del 2013 "particularment problemàtic" amb "reduccions de despesa molt difícils".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant Mas-Colell com el diputat d'ERC Pere Aragonès han subratllat que el Consell de Garanties Estatutàries ha avalat la taxa i ha dictaminat que el govern de l'Estat ha fet un "ús fraudulent" de la legislació creant-ne un a tipus zero amb l'objectiu de prohibir a la Generalitat que el creï.

I els pressupostos?

Però el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, el diputat del PP, José Antonio Coto, i el d'ICV-EUiA, Josep Vendrell, han deplorat que la discussió no es produeixi en el marc del debat global dels pressupostos de la Generalitat, que el Govern encara no ha portat al Parlament a l'espera que Europa i Espanya aclareixi si flexibilitzarà el límit de dèficit. Ara bé, Lucena ha mostrat disposició a debatre l'impost, mentre Coto l'ha deplorat amb el pretext que castiga l'estalvi, malgrat la garantia que la taxa no repercutirà en l'usuari de les entitats bancàries, com s'ha demostrat a Extremadura o Andalusia, on ja fa anys que s'aplica.

Vendrell ha celebrat el tràmit d'aquest impost, que nega que provoqui deslocalitzacions. El diputat de la CUP Quim Arrufat ha instat a anar per feina i no perdre més tempos amb tràmits que fan que es repeteixin els debats. Per això, ha defensat quan ja s'ha "reformat tot", ja comença a ser hora de "taxar l'especulació i el capital financer", a qui acusa d'haver provocat la crisi. "Passem a l'ofensiva", ha conclòs. Pel diputat de C's Jordi Cañas, l'impost és una "mesura imposada per ERC, perquè CiU no se la creu, i si l'aprova és perquè sap que no l'aplicarà. És mentida, foc d'encenalls, teatre, paròdia". Per C's, tot forma part d'un pla per "seguir fent el ploricó" davant Madrid.

stats