EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 03/05/2011

El Parlament és incapaç de consensuar una declaració institucional en favor de Bildu

ICV-EUiA, ERC i SI demanaran una Junta de Portaveus extraordinària per intentar aprovar una resolució per majoria

Acn
3 min

BarcelonaEl Parlament no ha aconseguit consensuar una declaració institucional de suport a Bildu i en contra de la seva il·legalització. Tot i això, ICV-EUiA, ERC i Solidaritat demanaran una Junta de Portaveus extraordinària per intentar aprovar una resolució per majoria. Per contra, PSC, PPC i Ciutadans són contraris per diferents motius a donar suport a la declaració. De fet, els socialistes catalans creuen que s'ha d'esperar a que es posicioni el Tribunal Constitucional sobre Bildu. Mentre, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha assegurat que no posaran pals a les rodes a la declaració, però han demanat als proposants que redactin un text que pugui ser signat per la majoria. En roda de premsa al Parlament, la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha lamentat que no es pugui fer una declaració institucional al Parlament per manca d'unanimitat i ha explicat que el seu grup, juntament amb ICV-EUiA i SI, demanarà una Junta de Portaveus extraordinària perquè "almenys s'hi pugui aprovar una resolució per majoria" en defensa de "tots els partits que democràticament així actuïn i que compleixen els criteris més clars i evidents que fixa la llei de partits", que ERC no va votar i va sortir endavant amb els vots de PP, PSOE i CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des d'ICV-EUiA, la portaveu parlamentària, Dolors Camats, ha qualificat "d'imprescindible" que el Parlament "doni un toc d'atenció i suport a que es puguin presentar" els candidats de Bildu, "sobretot després de la lamentable actitud del president del Congrés amb quatre senadors i una diputada", que han hagut de fer una roda de premsa fora de la Cambra Baixa espanyola perquè no els han deixat comparèixer junt a representants de la coalició a l'interior. Camats també ha remarcat que "les regles del joc democràtic fan que el combat sigui d'idees, electoral" i ha qualificat "d'estafa" les eleccions del 22 de maig "perquè no deixen participar a Bildu, quan han complert les regles del joc que fins i tot la llei del partit exigeix".

Des de SI, el diputat Alfons López Tena ha destacat que ha estat el seu grup qui ha tingut la intenció de fer aquesta proposta de declaració institucional. A més, l'independentista ha lamentat que el PSC "ja ens hagi dit que no hi està d'acord" i ha convidat als grups a donar el seu suport conjunt des del Parlament a la coalició.

Des de CiU, Jordi Turull ha assegurat que la federació no posarà pals a les rodes perquè s'aprovi la declaració. "Nosaltres no serem el problema", ha dit. Això sí, ha demanat a SI que redacti un text "que pugui ser signat per la majoria". Turull ha recordat la postura que ha expressat el president de la Generalitat, Artur Mas, en el sentit que "la gent pugui orientar els seus pensaments i les seves ideologies a través de les urnes". Al seu parer, Bildu és "diferent" a altres iniciatives polítiques anteriors. "A qui espanta la democràcia?", ha preguntat.

Per contra, el portaveu del PP català al Parlament, Enric Millo, ha destacat que desconeixia l'existència d'un text, però ha declarat que "és un despropòsit". Ha dit que la seva posició amb els pronunciaments i les sentències dels tribunals és de respecte i acatament i ha indicat que entenen que hagi de ser cap altra la posició que adopti el Parlament "més enllà del que s'espera d'aquesta institució". Millo també s'ha mostrat sorprès que el president de la Generalitat, Artur Mas, hagi manifestat que es partidari de que Bildu estigui a les eleccions municipals d'Euskadi. "Mas no dóna exemple del què ha de donar exemple i és respecte a les institucions, al poder judicial i a les sentències dels tribunals". Així, ha dit que toparan amb qualsevol declaració que hi vulgui haver sobre Bildu.

Ciutadans també ha rebutjat la possibilitat de fer una declaració institucional en suport a Bildu. Aquest dilluns, el portaveu del partit, Jordi Cañas, es va felicitar per la decisió del Suprem i va reclamar que el Constitucional la ratifiqués.

El PSC creu que s'ha d'esperar la resolució del TC

Per la seva banda, la portaveu adjunta del PSC, Laia Bonet, ha assegurat que el seu grup "no ha vist cap document" que pogués respondre a una declaració institucional però creu que ara és moment "d'esperar la resolució del Tribunal Constitucional (TC)" i no de fer aquest tipus de manifestacions al Parlament. Bonet creu que ara és moment de deixar en mans del "sistema jurisdiccional" la situació generada entorn a Bildu per la decisió del Suprem. Una decisió, ha remarcat, que ha estat "àmpliament discutida" dins del mateix tribunal i que el PSC va criticar.

D'altra banda, Bonet ha respost al president del PP del País Basc, Antoni Basagoiti, que aquest dimarts ha afirmat que al PSC "només li falta dir que Bin Laden era bo" després de les crítiques dels socialistes catalans al Suprem. La diputada socialista creu que aquestes afirmacions "es desqualifiquen per si mateixes" i que "fan un flac favor ja no a la política, sinó al paper de persona i a la serietat que se li presumeix".

stats