POLÍTICA
Política 06/09/2011

Els senadors del PSC i del PP consideren "imprescindible" la reforma de la Constitució

Votaran favorablement perquè "és un pas més en la construcció europea"

Acn
3 min

BarcelonaTant els senadors del PSC com els del PP repetiran el vot favorable que van fer els seus companys de partit al Congrés dels Diputats perquè consideren que la reforma constitucional és "imprescindible". Així ho han comunicat, aquest dimarts, durant la compareixença a la Comissió d'Afers Institucionals dels senadors designats pel Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'important consens reforça la necessitat de la immediatesa", ha indicat el senador socialista, Joan Sabaté. En els mateixos termes s'ha expressat la senadora popular, Alícia Sánchez-Camacho, que ha indicat que el "70% dels diputats catalans al Congrés dels Diputats ja van donar el suport a la reforma". El senador socialista Joan Sabaté ha estat el primer en comparèixer davant del Parlament. S'ha mostrat "satisfet" de poder-ho fer, tot i que ha indicat que hagués preferit poder comparèixer "després de la votació al Senat" de la reforma constitucional, prevista per a demà dimecres.

Segons el senador socialista, la reforma constitucional és "imprescindible" per fer que els mercats tornin a confiar en l'economia espanyola i, per extensió, catalana. "La intervenció del Banc Central Europeu, comprant deute espanyol, feia necessària la reforma de la Constitució, per tenir la seguretat que en el futur no hi haurà excessos", ha destacat. A més, Sabater ha defensat la celeritat del procés perquè "calia donar garanties ara i en aquest moment". A més, ha recordat que "el sostre de dèficit no es fixa en l'article 135, sinó que queda pendent d'una futura llei".

Per últim, Sabaté ha indicat que la reforma constitucional forma part del procés de construcció europea. "Era inevitable, necessari i bo per a l'economia espanyola i catalana". Això si, Sabaté ha reconegut que "potser" la modificació de la Constitució "s''hauria d'haver fet d'una altra manera".

Sánchez-Camacho creu que la reforma té una gran "legitimitat"

"Limitar el dèficit és un missatge inequívoc per als ciutadans que es garantirà l'estat del benestar i es limitarà el poder dels mercats davant del nostre país", ha comentat Alícia Sánchez-Camacho. Segons la senadora popular, "és una mesura convenient, necessària i imprescindible per a l'economia catalana", però no "suficient". La presidenta del PPC ha demanat una política d'austeritat que eviti que Catalunya "torni a tenir un deute de 40.000 milions d'euros". Per això la líder popular ha insistit en la necessitat de tirar endavant, paral·lelament a la reforma constitucional, una llei d'estabilitat pressupostària al Parlament.

Camacho ha destacat la "legitimitat" de la reforma tant al conjunt de l'Estat com a Catalunya, perquè la gran majoria dels diputat del Congrés i, previsiblement, del Senat hi votaran favorablement. "Dels 47 diputats catalans, 33 han votat a favor de la reforma. Cap ha votat en contra. Per tant, la legitimitat del Congrés és de més del 70%", ha apuntat. Tot i això, ha lamentat que CiU no s'hi hagi mostrat favorable i ha demanat que rectifiqui la seva posició i que passis "de decisions partidistes a decisions responsables", com la que, segons ella, va tenir el PP amb els pressupostos catalans.

PSC i PP, crítics amb la data

Els portaveus parlamentaris de PSC i PP, Laia Bonet i Enric Millo, respectivament, han coincidit en criticar la data escollida per convocar els senadors al Parlament. Bonet ha reiterat que "demà no s'acaba res, demà comença tot, demà només s'aprova el primer tràmit".

"No entenem que els senadors vinguin a explicar què pensen sobre un debat que encara no s'ha produït", ha criticat Millo, per la seva banda. El popular també ha subratllat que la reforma dotarà l'estat d'unes "regles de joc" per a totes les comunitats autònomes que evitaran l'actual "disbauxa econòmica".

7 dels 8 senadors designats pel Parlament (amb l'absència de la socialista Assumpta Baig que es troba fora del país), i el senador d'ERC, que tot i no haver estat designat pel Parlament també ha volgut expressar la seva opinió al voltant de la reforma, han comparegut davant la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament.

stats