DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 29/09/2011

El ple sobre la reforma constitucional se celebrarà malgrat el veto de SI

Els diputats de Solidaritat, que havien retirat el suport a realitzar la sessió, no estaran presents en el debat

Acn / Ara
2 min

BarcelonaLa mesa del Parlament de Catalunya ha decidit aquest dijous al matí que el ple sobre la reforma de la Constitució se celebri durant aquesta tarda, tal com estava convocat. La retirada del suport dels diputats de SI a la seva celebració no és suficient per fer marxa enrere, segons la mesa. El vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas, ha explicat que després d'admetre a tràmit l'escrit de SI, s'ha acordat "que no tingui cap conseqüència processal, perquè l'article 63.4 del reglament diu que desconvocar un ple pot demanar-ho la presidenta, una cinquena part de diputats o dos grups parlamentaris". Els diputats de Solidaritat, però, no estaran presents en la sessió, segons ha sabut l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, la mesa ha aprofitat la junta de portaveus que estava prevista per pactar els horaris del ple monogràfic per informar els grups de la seva decisió. Segons Corominas, només podria arribar a anul·lar-se la sessió sobre la Constitució si, tal com marca el reglament, "una cinquena part dels diputats o dos grups parlamentaris sol·licitessin ara la desconvocatòria". Aleshores s'hauria de tractar la qüestió en una nova junta de portaveus i en la mesa, "i s'hauria de votar si es fa o no". "Seria, doncs, per majoria de la mesa i la junta de portaveus que es decidiria", ha explicat el vicepresident primer, que ha recordat que "de moment això no ha passat i per tant hi ha ple".

I és que Corominas ha considerat que "el reglament és molt clar" en aquests casos. "Una vegada se substancia la sol·licitud i es compleixen els requisits, els propietaris de la convocatòria ja no són els grups demandants sinó tots, perquè el ple estava convocat en forma". El vicepresident ha reconegut que no té constància que cap altra vegada s'hagués donat una situació semblant a la d'aquest dijous per un escrit com el de SI.

stats