Parlament

El Parlament tomba el decret dels lloguers de temporada amb el 'no' de Junts i l'abstenció del PSC

Esquerra i comuns avisen els socialistes que els exigiran regular aquest fenomen per evitar frau amb la llei d'habitatge

3 min
Una parella passa per davant d'una immobiliaria

BarcelonaEl decret llei de la Generalitat per regular els lloguers de temporada ha tingut menys d’un mes de vida: PSC i Junts han fet pinça a la diputació permanent del Parlament i l’han tombat argumentant que l’executiu d’Esquerra l’ha tirat endavant sense "consens" i en temps de descompte –es va aprovar el dia abans de l’inici de la campanya electoral–. Els lloguers de temporada (superiors a 31 dies, però sense límit màxim) no estan regulats per la llei d’habitatge estatal ni, per tant, inclosos en els supòsits de limitacions de rendes. Només han votat a favor del decret Esquerra, la CUP i els comuns, mentre que Junts, Vox, Cs i PP hi han votat en contra i el PSC s'ha abstingut. En conseqüència, ha decaigut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb la finalitat d’evitar que els propietaris els fessin servir de tapadora per incrementar els lloguers, el decret establia l’obligació d’especificar i acreditar amb quina finalitat es lloga l’habitatge de temporada. L’únic que preveu la norma estatal és la creació d’una taula per abordar-ne la regulació. "Mentre uns fan grups d’estudi des de fa un any, nosaltres vam fer la feina", ha lamentat la consellera de Territori, Ester Capella, davant la diputació permanent del Parlament.

Un tema clau en la negociació

Junts s’havia desmarcat del decret però els socialistes, que s’hauran de guanyar el favor d’Esquerra si volen el seu suport per investir Salvador Illa, havien mantingut la incògnita sobre el sentit del vot fins avui. Davant el Parlament, la portaveu i negociadora del PSC, Alícia Romero, ha avançat que no donarien suport al decret llei per les "febleses" en la regulació, que ja s’estava treballant a escala estatal, ha remarcat. "El proper Govern ho podrà regular millor", ha aventurat. En tot cas, Esquerra i els comuns ja han avançat que posaran sobre la taula aquesta qüestió en qualsevol negociació que es pugui obrir de cara a la investidura. Ho ha reiterat la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, durant el debat: "Per a nosaltres la regulació dels lloguers de temporada serà una condició imprescindible per arribar a qualsevol acord de Govern. Ho vam dir en campanya i ho mantenim". Capella també ha avisat el PSC que, no avalant el decret, promouen el barraquisme del segle XXI amb pisos dividits artificialment en habitacions per especular-hi: "Quin Govern plantegen vostès? Això és un Govern de futur i progressista? Segurament ens hi trobaran al davant, lluitant", ha dit l'ara consellera en funcions i diputada d'ERC a la propera legislatura.

Molt més dur ha estat el diputat de la CUP Xavier Pellicer, en la que ha estat la seva última intervenció com a membre de la cambra catalana: "Hi ha dies que fa vergonya ser aquí, i aquest n'és un". I ha retret a Junts i PSC que vulguin buscar el consens amb un sector que s’enriqueix "especulant" amb un dret com és l’habitatge. A l’altra banda, Cs, PP i Vox han acusat la Generalitat d’haver pres un rumb equivocat en polítiques d’habitatge "atacant" la propietat privada en lloc de col·laborar amb el sector privat.

Sindicat de Llogateres

El decret tombat també introduïa un règim sancionador per a aquells qui se saltin la llei i mesures per incrementar el parc públic de lloguer social. Just després de la votació, el Sindicat de Llogateres ha carregat contra PSC i Junts per haver-lo enviat a la paperera i donar "barra lliure a les pujades de lloguer" en contra de l'esperit de la llei d'habitatge. "Ho han demostrat en la primera votació que s’ha fet després de les eleccions, tombant, no un gest del govern anterior, sinó una conquesta de drets del Sindicat i del moviment per l’habitatge de Catalunya", han lamentat. El sindicat alerta que el decret dels lloguers de temporada permetia evitar la fuga d'immobles cap a aquesta modalitat i avisa que es mobilitzarà per recuperar-ne la regulació.

stats