Política 17/11/2020

La mesa deixa en mans dels grups parlamentaris la donació de dietes per la lluita contra el covid-19

La CUP i els comuns demanen canvis estructurals en els sous dels parlamentaris

Mireia Esteve
3 min
El ple del Parlament la setmana passada

BarcelonaLa mesa del Parlament ha deixat en mans dels grups parlamentaris la decisió sobre si donen una part del seu sou a la lluita contra la pandèmia del covid-19. Concretament, la part de les dietes i desplaçaments. A diferència de l'acord que es va prendre al mes d'abril, en què els diputats es van comprometre a donar el 25% del seu sou a iniciatives destinades al coronavirus, aquesta vegada l'òrgan rector de la cambra ha decidit que sigui cada grup parlamentari el que ho decideixi. La mesa ha abordat aquesta qüestió aquest dimarts al matí després que ahir el programa Planta baixa de TV3 expliqués que els diputats han tornat a cobrar aquest tipus d'indemnitzacions des del mes de maig malgrat que en les últimes setmanes s'ha tornat a la via telemàtica en la majoria de l'activitat parlamentària.

Fonts parlamentàries apunten que, en la reunió d'aquest matí, la majoria han coincidit que la situació és diferent de la de l'abril, quan tots els diputats treballaven des de casa i el Parlament estava tancat. Ara els plens són presencials, tot i que no hi poden assistir més de 20 diputats dins l'hemicicle. Fonts de la presidència del Parlament, però, especifiquen que els diputats es reparteixen les intervencions i que al final la majoria de parlamentaris acaben assistint al Parlament per participar en el ple. A més, també recorden que una part de l'activitat dels diputats també és fora del Parlament, on es reuneixen amb actors territorials o agents socials i econòmics.

Ara bé, l'activitat presencial que s'havia reprès abans de l'estiu s'ha anat reduint en les últimes setmanes per les restriccions de la pandèmia –les comissions parlamentàries, per exemple, tornen a ser telemàtiques– i, per això, tant la CUP com els comuns han proposat que les indemnitzacions en concepte de desplaçaments no es cobrin. "Volíem tornar a tenir un acord de mesa per renunciar a les dietes, però la mesa ha decidit desentendre's d'aquest tema", ha criticat la líder de Catalunya en Comú - Podem al Parlament, Jéssica Albiach, en roda de premsa, que ha explicat també que el seu grup tornarà a destinar part del sou a projectes de lluita contra el covid-19.

Per la seva banda, la CUP també ha retret que la mesa no hagi arribat a un acord sobre aquesta qüestió i ha insistit en una "reforma estructural" dels sous dels parlamentaris, però també dels alts càrrecs de la Generalitat. La diputada cupaire Natàlia Sànchez considera que les indemnitzacions per desplaçaments són un "sou encobert" del qual no hi ha una "fiscalització pública". Aquesta part del sou dels diputats no cotitza a la Seguretat Social i és una de les crítiques també dels comuns, que consideren que s'ha d'abordar aquesta qüestió per cobrar el sou "de forma transparent", apunten fonts del grup parlamentari. En aquest sentit, fonts de la presidència del Parlament asseguren que Torrent té previst abordar aquesta qüestió, però no concreten quan.

Des d'ERC, el diputat Sergi Sabrià ha explicat en roda de premsa que el seu grup farà el mateix que el mes de març, quan els grups ja van decidir fer donacions a entitats i col·lectius que treballen contra el coronavirus. Segons Sabrià, des del mes de maig, diputats d'ERC han continuat fent "donacions i aportacions" a aquests col·lectius. En canvi, des de JxCat, el diputat Albert Batet no ha volgut concretar què faria el seu grup en relació a les dietes i s'ha limitat a dir que actuarien de "forma exemplar i conjunta amb tots els grups parlamentaris". A més, ha assegurat que és la mesa a qui li pertoca prendre aquestes decisions, tot i que avui l'òrgan ho ha deixat a mans dels grups.

Des del PSC, el diputat Ferran Pedret ha respectat la decisió de la mesa de deixar aquesta qüestió en mans dels grups parlamentaris i ha recordat que les "condicions" actuals no són exactament les mateixes que a la primavera. Amb tot, no ha aclarit què farà el seu grup amb aquesta part del sou. Qui sí que ho ha deixat clar és Ciutadans. El seu líder a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha explicat que els taronges continuaran cobrant aquestes indemnitzacions perquè creu que "els parlamentaris estan fent la seva feina i hi ha una lògica econòmica en el cobrament d'aquestes quantitats". Així, ha recordat que els diputats fan "activitat parlamentària i també extraparlamentària", a més de la telemàtica. "En el moment que hi hagués un nou confinament com vam tenir al març i l'abril, prendríem les mesures necessàries per ajustar el cobrament de dietes, que no tindrien gaire sentit", ha afirmat.

stats