Política 27/11/2018

Els parlamentaris europeus amics de Catalunya s'organitzen per exigir la llibertat dels presos i els exiliats

Signen un manifest per reclamar mediació internacional i conscienciar sobre la "causa catalana"

Júlia Manresa
2 min
Els parlamentaris europeus amics de Catalunya s'organitzen per exigir l'alliberament dels presos abans del judici

Brussel·lesLa voluntat d'internacionalització del Procés no s'atura, sinó tot el contrari. Com més s'acosta la data –encara indefinida- dels judicis del procés, més creix la necessitat entre els grups independentistes de cridar l'atenció a l'exterior en recerca de suports davant un judici que ja anticipen poc imparcial. Per això, la plataforma Diàleg UE-Catalunya ha impulsat la creació d'una xarxa de grups parlamentaris amics de Catalunya en l'àmbit europeu i han signat un manifest en què reclamen l'alliberament immediat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estem profundament preocupats per la resposta repressiva d'Espanya davant una crida legítima i democràtica d'una majoria significativa de ciutadans catalans i institucions, preocupats per l'augment de l'agressivitat i la retòrica nacionalista de certs grups polítics i mitjans a Espanya", comença el manifest que han presentat aquest dimarts al Parlament Europeu.

Qui són els signants? El rubriquen tots els parlamentaris que ja formen part de la plataforma Diàleg UE-Catalunya, en nom dels quals han signat el portaveu d'aquesta plataforma i eurodiputat per Eslovènia, Ivo Vajgl. A part, també l'han signat representants dels diferents grups d'amics de Catalunya com Peter Luykz; Jan Van Esbroeck i Ward Kennes, de la cambra flamenca; Hywel Williams, del parlament britànic; Artur Talvik, d'Estònia, i Magni Arge, de Dinamarca.

Durant la presentació, a la qual també han assistit els eurodiputats catalans, Josep Maria Terricabras, Ramon Tremosa i Jordi Solé, també hi ha estat present el vicepresident primer del Parlament de Catalunya, Josep Costa. Tots els parlamentaris europeus han coincidit en la necessitat de conscienciar en l'àmbit internacional, i sobretot europeu, de la situació d'injustícia que es viu a Espanya. "És un escàndol que els líders europeus, els líders polítics i certa premsa europea mantingui el silenci davant aquesta situació", ha dit el portaveu de la plataforma, Ivo Vajgl.

Preocupació per les garanties durant el judici

La decisió de crear aquesta xarxa també neix de la necessitat de despertar consciències com més s'acosta el judici del Procés. Els signants del manifest han mostrat la seva preocupació per l'estat de salut de la justícia espanyola i, de fet, un dels punts firmats recull la seva preocupació per la politització de la justícia a Espanya. Un dels objectius recollits en el document és: "Emfatitzar la importància de la separació de poders per tal de lluitar per la justícia i en contra de l'abús del poder polític".

La xarxa també té l'objectiu de demanar a les institucions europees que facin de mediadores en un conflicte que consideren de "clara dimensió europea" o exigir respecte al dret d'autodeterminació a Catalunya. Però a curt termini un dels principals objectius és vigilar el procés judicial. El president de la plataforma ha explicat que, com que encara no hi ha una data fixada, no podia avançar quines són les pròximes accions, però sí que ha deixat clar que "vigilaran" els judicis per denunciar que no es tracta d'un judici just.

El president Torra viatjarà a Eslovènia

Una de les tasques d'internacionalització que impulsarà aquesta xarxa passa per la visita dels polítics catalans a altres parlaments europeus. Per això, el representant eslovè i exministre d'Exteriors ha avançat que el president de la Generalitat, Quim Torra, viatjarà la setmana que ve a Eslovènia. També el Parlament flamenc ha convidat parlamentaris catalans a una compareixença per abordar la qüestió catalana pròximament.

stats