LA REIVINDICACIÓ DEL CONCERT ECONÒMIC
Política 09/03/2011

CiU s'avé a defensar que el pacte fiscal equipari els ingressos als del concert

CiU votarà en el ple que comença avui a favor de la moció d'ERC per crear la comissió parlamentària que ha de començar a preparar l'ofensiva del concert

Marc Colomer
2 min

BarcelonaCiU ha acabat acceptant el redactat original de la moció d'ERC que s0ha de votar al ple que comença avui i que insta a la creació d'una comissió de "base parlamentària" -sense els formalismes d'una comissió parlamentària pròpiament dita- per consensuar "l'abast, les competències i l'objectiu d'un nou model de finançament" que permeti "recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar" els impostos "i equiparar els ingressos als del concert econòmic". Si bé inicialment CiU era reàcia a què el text inclogués de forma explícita el concert econòmic, finalment la federació ha optat per "no magnificar el matís i la diferència", en paraules del portaveu parlamentari, Jordi Turull, que ha destacat el "to i actitud" propositiva d'ERC i els termes "molt adequats" de la moció. Els republicans han instat la federació a fer de la reclamació del concert una qüestió de "país" i no de partit sumant el màxim de suport parlamentari i si cal amb la legitimació d'una consulta popular prèvia per plantar batalla a Madrid amb el país darrera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text també insta el Govern a actualitzar les balances fiscals i demana al govern de l'Estat que reguli per llei la publicació periòdica de les balances. El PSC ha esmenat el text -en principi sense possibilitats que prosperi la seva alternativa- perquè no es refereixi al concert econòmic i per fer que el Parlament defensi la "plena vigència" de de l'acord de finançament del tripartit, el seu compliment íntegre i perquè la comissió presenti una "proposta d'actualització" d'aquell model un any abans que caduqui, el 2013. En canvi, no posa objeccions a l'actualització de les balances fiscals.

ICV-EUiA i Solidaritat no han definit amb claredat quina posició prendran, mentre que el PP ha posat en dubte, més que el fons de la moció, l'oportunitat de crear ara una comissió, quan el model de finançament actual encara no ha vençut. Això sí, els populars diuen ara que estan "absolutament d'acord" amb la publicació de les balances, entre altres coses per visualitzar que qui més dèficit fiscal té, afirmen, no és Catalunya sinó Madrid, les Illes i el País Valencià.

En el ple que comença avui, el president de la Generalitat, Artur Mas, se sotmetrà a les preguntes dels grups parlamentaris en la sessió de control al president. També, el ple porta a aprovació la convalidació del primer decret llei dictat pel Govern que presideix Mas, que modifica la llei de cooperatives de Catalunya per adaptar-la a les normes internacionals de comptabilitat. També s'hi debatrà una moció de Solidaritat per donar suport a les consultes d'independència i per reiterar que el Parlament no renuncia al dret d'autodeterminació.

stats