Política 21/10/2013

D'Henri Parot a Inés del Río: set anys d'aplicació d'una doctrina irregular contra els presos d'ETA

Tot va començar l'any 2006 amb la decisió del Tribunal Suprem de fixar un nou criteri de redempcions sobre cadascuna de les condemnes que pot acumular un pres

Efe
2 min
Henri Parot, l'any 2009, en una vista a l'Audiència Nacional / EFE

MadridL'any 2006 el Tribunal Suprem va convertir la decisió del recurs de l'etarra Henri Parot –demanava acumular en una les sis penes de condemna– en un nou criteri d'aplicació dels beneficis penitenciaris. Naixia així la doctrina Parot, que set anys després el Tribunal d'Estrasburg considera irregular per al cas d'Inés del Río. Aquestes en són les dates més destacades:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2006

-28 de febrer: El Tribunal Suprem fixa un nou criteri d'aplicació de redempcions sobre cadascuna de les condemnes, començant per la més gran, de manera que el reclús, relativitzant els beneficis que li podrien ser aplicats, arribi al límit màxim de compliment efectiu de 30 anys de presó.

2008

-28 d'abril: El Tribunal Constitucional va modificar parcialment la doctrina Parot i va establir que el temps que un reclús ha estat en presó provisional se li ha de descomptar, a efectes de còmput de la pena, de totes les condemnes fermes, ja que el contrari suposa una vulneració del dret a la llibertat.

2009

-3 d'agost: L'etarra Inés del Río presenta una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg demanant la seva posada en llibertat, que estava prevista per al juliol de 2008, després que l'Audiència Nacional decidís mantenir-la a la presó fins al 2017 en virtut de la doctrina Parot.

2012

-29 de març: El Tribunal Constitucional (TC) rebutja 28 dels 31 recursos contra la doctrina Parot presentats per presos, gairebé tots d'ETA, i entre ells, l'interposat per Inés del Río. Dóna empara a tres etarres que surten de presó: José Ignacio Gaztañaba Bidaurreta, José María Pérez Díaz i Joan Maria Igarataundi Peñagarikano.

-10 de juliol: La sala tercera del TEDH acorda per unanimitat dels seus cinc magistrats, entre ells, l'espanyol Luis López Guerra, que a Del Río se li ha aplicat una "irretroactivitat" de les penes. Exigeix la seva immediata posada en llibertat. El govern espanyol assegura que recorrerà la decisió i que fins que la resolució no sigui ferma no excarcerarà l'etarra.

-21 d'agost: El TC rebutja el recurs de 16 presos d'ETA.

-4 d'octubre: L'Advocacia de l'Estat presenta un recurs perquè la gran sala de 17 jutges del TEDH reexamini la sentència que empara Inés del Río.

-15 d'octubre: Una vintena de presos d'ETA presenta les seves demandes davant Estrasburg per l'aplicació de la Parot.

2013

-20 de març: La Gran Sala del TEDH celebra la vista oral que reexamina la sentència dictada contra Espanya en aplicar la doctrina Parot a Inés del Río.

-18 de juny: El Suprem ratifica l'aplicació de la seva doctrina a l'etarra Juan Lorenzo Lasa Mitxelena, àlies Txikierdi.

-17 de setembre: Gairebé mig centenar de parlamentaris d'IU, CiU, PNB, Amaiur, ERC, ICV, BNG, Geroa Bai i Compromís signen un manifest contra la doctrina Parot.

-14 d'octubre: Fonts de l'executiu central informen que la decisió del recurs presentat per Espanya contra l'aplicació de la doctrina en el cas d'Inés del Río Prada es resoldrà el dia 21.

stats