Política 22/03/2015

La participació a Andalusia a les 18.00 és del 51,43%, quatre punts més que el 2012

Els candidats a la Junta d'Andalusia criden a la màxima participació davant del dia "històric" per a la comunitat

Ara
3 min
Susana Díaz, a punt de votar / EFE

BarcelonaLa participació a les eleccions andaluses a les 18.00 és del 51,43%, quatre punts més que en els últims comicis, el 2012, a la mateixa hora, que va ser de 47,21%. Aquestes dades consoliden la tendència d'una participació més alta que als comicis de març del 2012. En l'avançament de les 14.00, la participació era del 33,94%, 4,65 punts més que el comptabilitzat el 2012 a la mateixa hora. Aquesta dada podria beneficiar les noves formacions, com Podem i Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per províncies, la participació ha pujat molt significativament a Cadis, del 41,85% el 2012 al 48,25% avui, i també a Sevilla, on a les 18.00 havia votat un 54,82% del cens, davant del 49,53% el 2012.

Gairebé sis milions i mig d'andalusos (6.496.685) estan convocats aquest diumenge a votar la composició de la Junta d'Andalusia. D'entre aquests milers de persones, els candidats dels principals partits ja han votat i han deixat anar, amb diferents paraules, el mateix missatge: una crida a la "màxima" participació davant el dia "històric" per a la comunitat. Andalusia obre avui el cicle electoral del 2015 (que continuarà amb les municipals, les catalanes i, a finals d'any, les generals), de manera que poden simbolitzar l'inici d'un nou paradigma polític a Espanya.

El començament d'una "molt bona etapa" per a Susana Díaz

La presidenta d'Andalusia i candidata del PSOE a la presidència de la Junta, Susana Díaz, ha animat els andalusos a acudir a les urnes, en un dia "històric" per al present i el futur de la comunitat. Abans d'exercir el seu dret a vot al col·legi Alfares del barri de Sevilla de Triana, ha manifestat que viu la jornada amb il·lusió, i s'ha mostrat convençuda que quan els andalusos "parlin en llibertat, començarem una molt bona etapa per a la nostra terra".

La "festa de la democràcia" del PP

El candidat del PP a la presidència de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha demanat als ciutadans que vagin "massivament" a votar aquest diumenge, perquè aquests comicis "són molt importants per al present i per al futur com a poble". "Aquestes són les eleccions dels andalusos i d'Andalusia", ha subratllat. Valent-se de la suada expressió, ha confiat que "la festa de la democràcia es desenvoluparà amb normalitat". Moreno ha estat el candidat més matiner. Ha votat a les 10.00 al col·legi Sagrat Cor Esclaves de Màlaga, acompanyat de la seva dona i d'altres membres del PP.

IU crida "les víctimes de la crisi"

El candidat d'IU, Antonio Maíllo, ha subratllat la necessitat de participar "massivament" a les eleccions i ha cridat especialment les "víctimes" de la crisi, treballadors, autònoms, estudiants i dones, ha dit, per "sortir de la crisi i començar una nova etapa formidable i optimista". En declaracions al Pavelló Firal d'Aracena (Huelva), Maíllo ha insistit que "avui és un dia molt important per al poble andalús" i ha demanat "la màxima participació".

Ciutadans reitera que no pactarà si no guanya

El candidat de Ciutadans, Juan Marín, ha assegurat que la seva formació "no entrarà en cap pacte de govern". "Només governarem si guanyem i si no, estarem a l'oposició", ha afirmat. Marín ha votat a la biblioteca municipal de Sanlúcar de Barrameda (Cadis), des d'on s'ha mostrat "tranquil" i ha animat a tots els andalusos que "vagin a votar, perquè és la festa de la democràcia".

Podem preveu que "alguna cosa canviarà"

La candidata de Podem, Teresa Rodríguez, ha augurat que "alguna cosa canviarà i això està bé". "Avui li toca parlar a la gent", ha dit just abans de votar a l'edifici central de Correus de Cadis, des d'on ha destacat que aquest diumenge és un dia "important" per a Andalusia. Ha animat a "tornar a recuperar la il·lusió per votar". "Animem a participar en la votació amb il·lusió, esperança en el futur i confiança en la democràcia", ha afirmat.

El "pas històric" d'UPyD

El candidat d'UPyD, Martín de la Herrán, s'ha mostrat "segur" que faran "un pas en la pàgina de la història d'Andalusia" i per això ha animat els andalusos "a venir, a votar, a decidir" quin futur volen per a Andalusia. En declaracions als periodistes després d'exercir el seu dret a vot al col·legi públic Torremelgarejo, a una pedania de Jerez de la Frontera (Cadis), De la Herrán ha subratllat la "importància" que els andalusos "participin en la democràcia amb una alta participació".

stats