Política 01/12/2014

La participació definitiva del 9-N: 2.344.828 catalans han passat per les urnes

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, anuncia el recompte final del procés participatiu. El 'Sí-Síha obtingut un 80,91% dels vots. S'han detectat una trentena de dobles vots que no s'han pogut eliminar del sistema de recompte

Joan Serra
2 min
La vicepresidenta Ortega ha ofert aquest dilluns les dades definitives del 9-N / PERE TORDERA

BarcelonaLa vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha presentat aquest dilluns els resultats definitius del procés participatiu del 9-N. El primer recompte amb el 100% de les meses escrutades –avançat l'endemà de la consulta– va situar la participació en els 2,3 milions de ciutadans. En concret, durant la jornada del 9-N van emetre el seu vot 2.305.290 catalans. Un cop completat el procés –fins al 25 de novembre es podia votar a les delegacions del Govern–, la Generalitat va xifrar en 2.345.144 el nombre de vots emesos. En la jornada d'avui, Ortega ha aportat la xifra definitiva, un cop feta la validació final: 2.344.828 persones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta també ha aportat els percentatges en funció del vot: el 'Sí-Sí' ha comptat amb un suport del 80,91% dels ciutadans que van anar a votar (1.897.274 vots). El 'Sí-No' ha arrossegat un 10,02% dels votants (234.848 vots). El 'Sí-blanc' ha representat el 0,97% dels sufragis (22.755 vots) mentre que el 'No' ha estat l'opció escollida pel 4,49% dels catalans que s'han expressat a les urnes (105.245 vots). Els vots en blanc s'han elevat fins als 13.201 vots (0,56% del recompte). Altres opcions han representat el 3,05% dels vots emesos (71.505 paperetes).

La vicepresidenta ha detallat que s'han produït poques incidències en el procés participatiu del 9-N. "El civisme, la diligència, el rigor i la voluntat de servei dels voluntaris ha estat clau per a l'èxit del 9-N", ha expressat Ortega. S'han detectat 30 dobles vots, registrats el 9-N, que no s'han pogut eliminar del sistema del recompte. També s'han detectat 400 casos més de doble vot, tant a l'estranger com en la participació posterior al 9-N, que sí que s'han eliminat (representen el 0,01% del total de participacions). La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha reivindicat que les garanties democràtiques d'aquest procés queden demostrades quan es detecten aquests vots dobles, es fan públics i a més resulten ser "mínims".

L'alta participació només figurava en les previsions més optimistes, tenint en compte les dificultats afegides en el procés participatiu. No arriba encara, però, als 2,57 milions de vots emesos en el referèndum de l'Estatut del 2006. Mantenint obert el procés participatiu fins al 25 de novembre, el Govern ha volgut suplir el vot anticipat i per correu, que no s'ha pogut exercir per les limitacions imposades pel govern espanyol.

El 'Sí-Sí' de la vicepresidenta

La vicepresidenta també ha confirmat que el seu vot el 9-N va ser el de la butlleta del 'Sí-Sí'. "Em sento perfectament representada en l'opció majoritària", ha expressat Ortega. La consellera de Governació també ha confirmat que el Govern ha iniciat la destrucció de les dades del cens i que disposarà d'un certificat de destrucció d'aquesta documentació. Ortega ha comentat que el procés participatiu del 9-N és "un procés extrapolable a altres moments".

stats